'Hrvatsku je Josipović uveo u red svjetskih agresora'

'Hrvatska nikad nije dijelila BiH, nego je morala ući na njen teritorij da bi obranila svoj teritorij, a BiH se počelo dijeliti prijedlogom povjerenstva Vijeća Europe 1992.

15.4.2010.
9:05
VOYO logo

"To je istina o podjeli BiH, a ne ono što je rekao predsjednik Josipović", rekao je Andrija Hebrang upitan kako komentira izjavu predsjednika Ive Josipovića, koji je u Sarajevu izrazio žaljenje zbog sudjelovanja Hrvatske u politici podjele BiH 90-ih godina prošlog stoljeća.

"Bilo bi pristojno i politički mudro, ako se neko ispričava u ime države i naroda, da najprije to prodiskutira s tim narodom u svojoj državi", kazao je Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef prve komisije koju je imenovalo Vijeće Europe 1992., s ciljem da se nađe rješenje za BiH, Leo Tindemans dao je s komisijom tri moguća rješenja, od kojih je jedno bilo 'baršunasta podjela BiH'", rekao je Hebrang.

"To je značilo podjelu BiH u miru, bez rata i pod nadzorom međunarodne zajednice", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada mi je predsjednik Franjo Tuđman to pokazao, rekao je: 'Ovi hoće dijeliti BiH, ako prođe ta varijanta mi, ne smijemo biti nespremni'", ispričao je Hebrang.

"Hrvatsku je Josipović uveo u red svjetskih agresora, što apsolutno nije istina", rekao je Hebrang i potvrdno odgovorio na upit može li to Hrvatskoj donijeti štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo bili agresori u BiH, pitajte se što će sad biti s onima koji su trenutno na sudu u Den Haagu, a koji su optuženi za ratne akcije na području BiH, što će biti s pisanjem povijesti, sa slikom stvaranja hrvatske države u to vrijeme", rekao je Hebrang nakon predstavljanja knjige Žarka Domljana Visoko podignimo zastavu u zagrebačkom Novinarskom domu.

Prethodni članci:

arti-201004140519006 arti-201004140008006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo