HRVATSKO PRAVOSUĐE ĆE SUDITI ČOVJEKU KOJI JE UMRO: / 'Postupak će se voditi na isti način kao i protiv žive osobe'

Image
Foto: PIXSELL

Žrtve su uvjerene da je smrt Mire Ćalušića inscenirana upravo zbog nasljeđivanja imovine

23.4.2021.
15:39
PIXSELL
VOYO logo

Oštećenici Mire Čalušića koji je nepravomoćno osuđen za lihvarenje desetaka ljudi i dalje čekaju pravdu. Bit će to prva sudska rasprava otkako je države na kojoj neće sudjelovati osoba koje se rasprava tiče jer je preminula.

Mire Ćalušića je 2012. godine imao mjenjačnice i posuđivao ljudima novac uz kamatu. Neki su od njega pozajmljivali novac direktno, a neki su dolazili preko posrednika i ostajali bez vrijedne imovine. Potpisivali su fiducijalne ugovore, što znači da se, ako se taj golemi dug ne vrati, ide u oduzimanje nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MISTERIOZNA SMRT KAMATARA: /

Čalušić nije umro od posljedica prometne nesreće, a njegove žrtve se pitaju kako će vratiti kuće koje im je oteo

Image
MISTERIOZNA SMRT KAMATARA: /

Čalušić nije umro od posljedica prometne nesreće, a njegove žrtve se pitaju kako će vratiti kuće koje im je oteo

Jednu žrtvu je pokušao ubiti

"Javni bilježnik ponovno poziva dužnika i kaže: 'Posudio si 20 tisuća eura, protekao ti je rok, nisi vratio, sad ti donosimo odluku da si dužan to vratiti u određenom roku'. I ti na tu odluku možeš izjaviti žalbu, ali možeš i djelovati, možeš svoju nekretninu prodati, vratiti 20 tisuća eura'', govori odvjetnica Frane Ćalušića, Višnja Drenški-Lasan za Provjereno Nove TV.

Godine 2012. Miro se branio i govorio je kako nikada nije uzeo kamatu u životu. Rekao je i kako je htio pomoći ljudima. Podignuta je i optužnica, a za vrijeme suđenja bilo je i utjecaja na svjedoke. S.J. je među prvima progovorila, a ostala je bez svoje nekretnine. Taj sud još nije završio jer slijedio ispitivanje S.J. i njezina supruga. Nada se kako će joj se nekretnina vratiti. Kasnije ju je Miro pokušao i ubiti. Pozvao ju je u jednu kuću u Trešnjevci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ušla u tu kuću od jedne obitelji, moja kći je sjedila kraj mene, ona je minijaturna cura i on je izletio van i zgrabio me za vrat, počeo daviti. Kasnije kad je vidio što je napravio, valjda se prestrašio, vikao je nisam smio, tebe nisam smio'', prepričava.

Miro će imati pravnog zastupnika

Miro Ćalušić je osuđen na šest i pol godina zatvora. Do pravomoćne presude nije došlo jer je otišao u Bosnu i Hercegovinu gdje je nakon automobilske nesreće proglašen mrtvim, a imovinu je naslijedio njegov otac. Žrtve, kako se sami nazivaju, uvjerene su da je smrt Mire Ćalušića inscenirana upravo zbog nasljeđivanja imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frano Ćalušić je nakon smrti sina nastavio provoditi ovrhe na nekretninama, a Državno odvjetništvo je još 2019. te iste nekretnine pokušavalo oduzeti. Ovaj je zahtjev za oduzimanjem imovinske koristi od gotovo 30 milijuna kuna nedavno prihvaćen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Miro Ćalušić imat će svojeg pravnog zastupnika, a njegov otac moći će ispitivati svjedoke ako sud tako odluči. Ovo je presedan u sudskoj praksi. Na jednom je već suđenju, dok je bio živ, nepravomoćno osuđen za lihvarenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak se vodi na isti način kao što se vodi i protiv žive osobe", rekao je sudac i odvjetnik Branko Šerić za provjereno Nove TV.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo