Hrvatsko nebo branit će stranci

'Ekonomično rješenje' na proslavi HRZ-a spomenuo je izaslanik ministra obrane, ali i predsjednik Stjepan Mesić.

12.12.2009.
13:10
VOYO logo

Mogućnost da se obrana zračnog prostora Hrvatske prepusti nekoj drugoj zemlji spominjala se na proslavi 18. rođendana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Zbog ekonomske situacije ulaganje u tehničke resurse nikako ne može biti primarno. Sada moramo organizirati moderno upravljanje ljudskim resursima, kako bi, kada se steknu financijski uvjeti, čim prije prešlo na moderne tehnologije. Do tada, morat će se razmisliti o najučinkovitijem i najisplativijem rješenju koje neće ostaviti nebranjeno nebo, kazao je Stjepan Mesić u službenom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Novi list, Mesić je još spomenuo da je NATO krenuo u projekt prijema Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što bi trebao biti i hrvatski prioritet. Predsjednik je najavio da mogućnost da jednog dana Hrvatska, BiH i CG imaju zajednički nadzor zračnog prostora.

Nakon službenog dijela programa, novinari su Mesića pitali razmatra li se model nadzora neba kakav ima Slovenija, kojoj Italija patrolira zračnim prostorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija Italiji plaća 30 milijuna eura godišnje

"Zbog ekonomske situacije razmatraju se sve moguće opcije, a odabrat će se onaj model koji najbolje odgovara nama. Razmatran je i model Slovenije, ali za sada još uvijek nismo ništa odlučili", kazao je Mesić.

Mesić je tako po prvi put otvorio mogućnost da hrvatski zračni prostor kontroliraju zrakoplovi druge države. Ukoliko bi se išlo na takvu soluciju, najvjerojatniji "nadzornik" bila bi Italija, s obzirom da ima najveću zračnu flotu u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Slovenije da taj posao prepusti Italiji, izazvala je brojne reakcije. Slovenske vlasti pak nikada nisu javno objavile koliko plaćaju Italiji nadzor, a spominje se iznos od čak 30 milijuna eura godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo