Znak za uzbunu! / Hrvatsko mljekarstvo na koljenima, proizvodnja je drastično pala: 'S ovom cijenom se ne može'

Dodatan problem je što mlijeko isporučuje i nešto manje od 5000 proizvođača

24.9.2019.
14:00
VOYO logo

Mljekarstvo u Hrvatskoj je na koljenima. Pokazuju to i novi podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je prošle godine proizvedeno gotovo 52.000 tona mlijeka manje nego godinu prije. 

Pala je i proizvodnja ostalih mliječnih proizvoda, a jedino se još drži proizvodnja pojedinih vrsta sireva. Mljekari su zaključili da je došlo vrijeme da mlijeko pretvore u nešto drugo. Matija Mlinarić.

Veliko smanjenje proizvodnje mlijeka za mnoge bi trebalo biti znak za uzbunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle je godine proizvedeno 426.637 tona, što je gotovo 52.000 tona manje nego godinu prije. Pad proizvodnje bilježi se i u proizvodnji svježeg sira. Jedini porast vidljiv je kod ostalih sireva, kao što su kuhani, obični i dimljeni. Njih je proizvedeno 844 tone, 21 tonu više nego lani.

No, za takve sireve, kako kaže jedan od proizvođača, potrebno je i više mlijeka, između 9 i 11 litara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo ga uglavnom u ljetnim mjesecima kad nam je prodaja slabija, kad su ljudi na moru, na godišnjem i kad škole ne rade i onda se to proda već u prvom dijelu zime pa čak nekad i ne dočeka zimu. Prodaja je sve jača, onda ostanemo bez toga do sljedećeg ljeta", rekao je , vlasnik farme i sirane.

Kako se proizvodnja samog mlijeka više ne isplati, sve je više onih koji mlijeko pretvore u drugi proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je situacija za mljekarstvo doista loša potvrđuju i posljednji podaci prema kojima je do kolovoza ove godine u otkup dano četiri posto manje mlijeka nego u istom razdoblju lani. Dodatan problem je što mlijeko isporučuje i nešto manje od 5000 proizvođača. 

Najveći problem je i dalje cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlado Jurkas, vlasnik farme i sirane: "Mislim da se za dvije i pol kune ne može proizvesti litra mlijeka. Hvala Bogu, mi smo našli drugi put. Naše mlijeko sami prerađujemo i plasiramo na tržištu. Vidim da kolege koji rade za otkupljivače, da im je dosta teško, koji su još ostali", kaže Jurkas.

Mljekari od vladajućih traže pomoć i zaštitu, a ako im bude uskraćena, uskoro bi se moglo dogoditi da se umjesto jedne na svaku litru hrvatskog mlijeka prodaju čak dvije iz uvoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo