skupljeno preko 1300 potpisa / Hrvatski znanstvenici i profesori pokrenuli peticiju 'Stop plagiranju u Hrvatskoj'

Image

Skupina u peticiji navodi kako je problem plagiranja raširen u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Republici Hrvatskoj

3.2.2017.
9:55
VOYO logo

Skupina od 19 znanstvenika, profesora, učitelja, liječnika, studenata i poduzetnika inicirala je peticiju 'Stop plagiranju u Hrvatskoj'. 

Skupina u peticiji navodi kako je problem plagiranja raširen u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Republici Hrvatskoj, te kako on dugoročno uništava znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vodi opasnom slabljenju društvenog povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnoge službeno utvrđene činjenice pokazuju da je plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Republici Hrvatskoj. Plagiranje i slični oblici etički neprihvatljivog ponašanja dugoročno uništavaju znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vode opasnom slabljenju društvenog povjerenja", piše u obrazloženju peticije. 

Peticiju je dosad potpisalo više od 1300 osoba, a među potpisnicima su znanstvenici mlađe generacije, docenti, poslijedoktorandi, viši asistenti, profesori, akademici, liječnici, IT stručnjaci, privatnici, novinari, arhitekti, umjetnici i redatelji. Među potpisnicima veliki dio su studenti iz Hrvatske i inozemstva, a peticiju je potpisalo i puno učitelja i srednjoškolskih profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisali su je, među ostalim, poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, akademik Vlatko Silobrčić, poduzetnik Emil Tedeschi, bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić, najbolja znanstvena novinarka u u Europi u 2015. godini Tanja Rudež, bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović, povjesničar Tvrtko Jakovina, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić, bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak, glumac Vilim Matula, voditelj Aleksandar Stanković i mnogi drugi.

Cilj je doseći minimalno 5000 potpisa, a osim samih potpisa, moguće je ostaviti i komentar na peticiju, kojih dosad ima više od 150.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta nam je moralne degradacije društva", "Zaustavimo propadanje društvenih i moralnih vrijednosti", "Stručnost, a ne šljam", "Prestanimo se praviti da problem nije problem", "Svim plagijatorima oduzeti titule", "Dosta je tog lopovskog mentaliteta u akademskim krugovima", neki su od komentara na peticiju.

Među potpisnicima peticije su i hrvatski znanstvenici Ivan Đikić i Boris Lenhard, koji su u više navrata upozoravali na slučaj dokazanog plagijatora Pave Barišića, ministra znanosti i obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo