Hrvatski studenti su umorni i iscrpljeni, imaju do 34 partnera godisnje

9.12.2014.
17:54
VOYO logo

"Ocekivala sam bolje rezultate u fizickom i psihickom zdravlju studenata", rekla je profesorica Irma Kovco Vukadin, voditeljica projekta "Ispitivanje kvalitete zivota studenata u Hrvatskoj" predstavljajuci rezultate istrazivanja, u kojem je putem on-line ankete sudjelovalo 1880 redovitih studenata visokoskolskih ustanova u Hrvatskoj tijekom travnja i svibnja ove godine.

Prvo nacionalno istrazivanje

Rijec je o prvom nacionalnom istrazivanju kvalitete zivota studenata, a proveo ga je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet uz podrsku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovco Vukadin kazala je da je jedno od podrucja istrazivanja percepcija vlastitog fizickog i psihickog zdravlja, te se primjecuje da se studenti fizicki osjecaju relativno dobro.

"Ono sto zabrinjava je da se oko polovice studenata slaze s tvrdnjom da se u posljednje vrijeme osjecaju umorno i iscrpljeno sto nuzno provocira druga pitanja - koji je uzrok takvog osjecaja mladih ljudi i ostala", naglasila je, ocijenivsi da su to vrijedne povratne informacije koje bi uprave visokih ucilista trebale uzeti u obzir prilikom razmisljanja i rada na unaprjedenju kvalitete vlastitih studijskih programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema anketi, u posljednje vrijeme pretezno je umorno 50 posto studenata, iscrpljenih je 48,4 posto, a napeto ili nervozno osjeca se njih 41,3 posto.

Malo se vjezba

Posebno iskace jos nekoliko podataka - samo 34,2 posto studenata redovito vjezba, a njih samo 36,1 posto kaze da je u dobroj fizickoj kondiciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo bi vidjeti koliko vremena dnevno studenti moraju provesti na fakultetu. Pohadanje nastave je obavezno i to nije stvar izbora studenta. Pitanje je umjesnosti organiziranja rasporeda predavanja, posebice kada se nastava realizira na nekoliko lokacija u gradu. Iz toga slijedi i pitanje koliko studentu doista ostane slobodnog vremena i onda koliko moze ili zeli posvetiti odredenim aktivnostima", rekla je Kovco Vukadin.

Trecina studentica ne ide ginekologu

Kad je rijec o spolno rizicnom ponasanju i ovisnostima, anketa pokazuje da 24,6 posto ispitanih studenata nije stupilo u spolne odnose, kao sredstvo zastite najcesce koriste kondom (63,5 posto) ili prirodne metode (37,7 posto), a broj spolnih partnera u poslijednih godinu dana kretao se od jedan do 34.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ginekoloskom pregledu nikad nije bilo 28,1 studentica, a prekid trudnoce imalo je njih 2,4 posto.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo