'KRIZA SVIH KRIZA' / Može li crnje? Hrvatski stručnjak upozorio na budućnost kao iz horora: 'Bit ćemo svjedoci strašnih sukoba; Svijet će se zatvarati'

Image
Foto: Profimedia

Cvrtila je kazao kako je agresija na Ukrajinu dovela do novih savezništava, primjerice Rusije i Irana te Izraela i Ukrajine te da postoje države 'ratni profiteri'

17.6.2023.
13:43
Profimedia
VOYO logo

Ruska agresija na Ukrajinu otvorila je 'krizu svih kriza'. Bit ćemo svjedoci daljnjih sukoba, svijet će se početi zatvarati te će biti izazova s pristupom resursima, kazao je geopolitički stručnjak i rektor Sveučilišta 'Vern' Vlatko Cvrtila za HRT.

"Moram reći da živimo zaista u kompleksnom razdoblju u kojemu je teško predvidjeti kako će sve to završiti. Svaki rat mora završiti, ali Rusija i Ukrajina javno promoviraju ciljeve koji su jako isključivi jedan prema drugome. Ukrajini je cilj osloboditi sva okupirana područja uključujući i Krim, a Rusija je anektirala četiri pokrajine i provela ih kroz svoj pravni poredak. U ovom trenutku ne postoje uvjeti koji bi doveli do kompromisa zato što obje stane vjeruju da stvari mogu riješiti vojnim putem. O uspjehu protuofenzive ovisi položaj Ukrajine u pregovorima", kazao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ADUT KOJI ĆE SVE PREOKRENUTI? /

Moćno britansko oružje postaje noćna mora za Ruse: 'Protiv američkog HIMARS-a još možemo nekako, ali s ovim ne...'

Image
ADUT KOJI ĆE SVE PREOKRENUTI? /

Moćno britansko oružje postaje noćna mora za Ruse: 'Protiv američkog HIMARS-a još možemo nekako, ali s ovim ne...'

'Bit ćemo svjedoci daljnih strašnih sukoba'

Naglasio je da svi svjetski akteri žele pridonijeti mirovnim pregovorima jer se ovaj rat ima izravne posljedice za cijeli svijet zbog izvoza hrane i drugog.

Cvrtila ipak smatra da će svi čekati rezultate s bojnog polja i da ćemo biti svjedoci strašnih sukoba različitih intenziteta i velikog broja poginulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući izjavu Vladimira Putina da Zapad želi dezintegrirati Rusiju kazao je kako to u početku nije bio cilj i ne bi trebao biti.

"Postoji više alata koji bi trebali oslabiti moć Putina, a prijetnja dezintegracijom je jedan od njih. Rusija još uvijek živi u traumi raspada SSSR-a koja je jako utjecala na političke, ekonomske i socijalne preferencije građana. Još jedna dezintegracija bi bila veliki šok. Dugoročno, politika Zapada ne bi trebala ići prema tome jer je Rusija na okupu 'poznati protivnik'. Dezintegrirana Rusija može proizvesti jako puno izazova u svjetskom kontekstu", smatra Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države ratni profiteri

Cvrtila je kazao kako je agresija na Ukrajinu dovela do novih savezništava, primjerice Rusije i Irana te Izraela i Ukrajine te da postoje države 'ratni profiteri' koje zarađuju i na oružju.

"Iran je jedna od tih država. A tu je i Turska, članica NATO-a koja iskorištava svoj geopolitički položaj kako bi imala koristi. Uz Rusiju imamo i BRICS države (Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika). Rusija je pokrenula procese grupiranja onih država koje pružaju otpor utjecaju Zapada u međunarodnom poretku i žele biti revizionisti, tražeći pomake u svoju korist. S tim ćemo se suočavati u idućem desetljeću, a nemamo međunarodnu organizaciju koja je utemeljena na kompromisima i na pravima pobjednika", upozorio je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svijet će se zatvarati'

Naglasio je da "ulazimo u dosta nestabilan svijet gdje će se regionalni igrači pojavljivati u različitim situacijama kao globalni igrači". To može biti udar na globalizaciju i svijet će se zatvarati.

Bit će velikih izazova s pristupom resursima, upozorava Cvrtila te smatra da EU mora početi stvarati određenu vrstu strateške autonomije kako bi postala geopolitički igrač, bez utjecaja SAD-a. Za to, smatra - ima potencijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo