HRVATSKI STRUČNJACI RADE ZA SRPSKU VLADU: / Za dnevnice i do 800 eura savjetuju oko pregovora s EU

Image
Foto: PIXSELL
16.6.2017.
18:14
PIXSELL
VOYO logo

No, nije buduća ministrica jedina koja je u tom svojstvu radila za srpsku Vladu. Čitav niz bivših i sadašnjih državnih dužnosnika i stručnjaka iz Hrvatske bio je ili je još uvijek uključen u pregovaračke procese Srbije i Europske unije.

"Svježi" stručnjaci upućeni u problematiku

Oni su nakon odrađenog posla na pristupanju Hrvatske Europskoj uniji pronašli novu unosnu nišu, pa se svojim stručnim savjetima i ekspertizama stavli na raspolaganje državama iz regije koje su u postupku pristupnih pregovora s EU poput Srbije, Kosova, Albanije ili BiH. Večernji list piše kako plaće hrvatskih konzultanata, koji su iznimno cijenjeni i traženi za projekte međunarodnih fondacija jer je riječ o "svježim" stručnjacima, najbolje upućenima u problematiku pregovora, dosežu i više od 800 eura po danu, posebice ako je riječ o zahtjevnim poglavljima kao što je pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na usklađivanju srpskog pravosuđa s europski radi i sadašnji državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj (na fotografiji lijevo). On je do 2013. godine radio u hravtskom Ministarstvu pravosuđa i bavio se onim najsloženijim pristupnim poglavljem, koji se odnosio na pravosuđe, da bi nakon okončanja pregovorao otišao u privatne poslovne vode.

Image
ŠVICARSKI DNEVNIK OPLEO PO HRVATSKOJ: /

'Umjesto da susjedima pokaže put ka EU, Zagreb im baca klipove pod noge'

Image
ŠVICARSKI DNEVNIK OPLEO PO HRVATSKOJ: /

'Umjesto da susjedima pokaže put ka EU, Zagreb im baca klipove pod noge'

Državnom tajniku odobreno da radi i za Vladu Srbije

Početkom ove godine ponovno je imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa, pa je zatražio ocjenu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa smije li dovršiti dogovorene poslove. Povjerenstvo mu je dalo zeleno svjetlo, pa će Turkalj u ime svoga trgovačkog društva Europa održati desetodnevne radionice u sklopu projekta Podrška strateškom upravljanju i razvoju EU integracijskih sposobnosti Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list piše kako se u odluci Povjerenstva također ističe kako premao ugovoru između konzultantske tvrtke iz Berlina, koja je formalno angažirala Turkalja, njegova naknada po danu edukacije iznosi 650 eura te da će "primiti paušal naknade troškova u iznosu od 280 eura te paušal dnevnice u iznosu od 100 eura po danu".

Martina Dalić radila na reformi javnih financija Srbije

I aktualna potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, kada je 2015. godine nakratko izašla iz politike, za Međunarodni monetarni fond bavila se reformama javnih financija zemalja regije, napose Srbije, u procesu pristupanja EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji i na Kosovu radi i konzultantska kuća Tamare Obradović Mazal (na slici druga desno) bivše dužnosnice u Ministarstvu gospodarstva, koja je svojedobno bila i zamjenica glavnog hrvatskog pregovarača s EU Vladimira Drobnjaka.

Kao konzultanti za poljoprivredu u Srbiji su aktivni i Miroslav Božić, bivši dužnosnik Ministarstva poljoprivrede RH te Ružica Gelo (na slici druga s lijeva) koja je u ime Hrvatske također vodila pregovore u nekoliko pristupnih poglavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo