GASTARBAJTERI ŠIROKE RUKE / Naši radnici u inozemstvu obiteljima u Hrvatskoj poslali skoro dvije milijarde eura: Toliko nismo dobili ni od turizma

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatski građani na radu u inozmestvu su u prvih šest mjeseci ove godine kućama poslali više novca nego što je Hrvatska uprihodila u turizmu ili dobila od EU

7.10.2021.
14:47
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Veliki utjecaj na potrošnju i makroekonomsku stabilnost u Hrvatskoj imaju naknade domaćim radnicima koji rade u inozemstvu. Pogotovo se to odnosi na novčane doznake koje naši građani na radu diljem svijeta šalju kući svojim obiteljima i prijateljima.

Iako su mnogi predviđali da će priljev novca iz inozemstva na taj način oslabjeti, doznake su pomogle većini kućanstava u Lijepoj našoj da se nose s krizom. Prema podacima Hrvatske narodne banke, doznake su u prošloj godini ostale stabilne, a u prvoj polovici ove godine su i porasle. Novi list piše da su naši radnici u inozemstvu poslali svojim obiteljima više novca, nego što je Hrvatska ostvarila prihoda od dolazaka inozemnih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od turizma i novca iz EU

Ukupno je riječ o 1,745 milijardi eura doznaka u prvih šest mjeseci ove godine, a turizam je u istom razdoblju uprihodio 1,494 milijarde eura, što znači da su naši radnici u inozemstvu kućama poslali 23,5 posto više novca nego što su ga ostavili turisti na Jadranu.

Image
'ODUŠEVLJENA SAM...' /

EU isplatio Hrvatskoj 818 milijuna eura: Najveći smo primatelj sredstava za pomoć i oporavak

Image
'ODUŠEVLJENA SAM...' /

EU isplatio Hrvatskoj 818 milijuna eura: Najveći smo primatelj sredstava za pomoć i oporavak

U odnosu na prošlu godinu, doznake iz inozemstva su porasle za 13,5 posto, odnosno za 206 milijuna eura. Samo u prva tri mjeseca u Hrvatsku je na taj način stiglo 890,7 milijuna eura. U sljedeća tri mjeseca taj se iznos neznatno smanjio na 854,3 milijuna eura. Za usporedbu, država je u prvoj tranši iz Europskog mehanizma za oporavak i otpornost dobila manje novca nego što su ga gastarbajteri slali u svakom kvartalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I strani radnici šalju svojima

Nije zgorega spomenuti da je kroz naknade zaposlenima ili osobne doznake u Hrvatsku izvana stiglo 2,012 milijuna eura u prvih šest mjeseci ove godine, što je prihod koji je Hrvatska od stranih gostiju imala samo u pretpandemijskoj 2019.

Značajna količina doznaka, pak, i odlazi iz Hrvatske. Naime, strani radnici koji rade ovdje svojim su obiteljima u inozemstvu u prvih šest mjeseci ove godine poslali 437,7 milijuna eura. Ipak, naknade zaposlenima su znatno skromnije. Tako je iz Hrvatske u prvom polugodištu ove godine otišlo samo 20 milijuna eura naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo