Hrvatski pomorci spasili 2.200 putnika iz gorućeg kruzera

Osamnaest hrvatskih pomoraca najzaslužniji su što požar koji je prošloga tjedna izbio na kruzeru Grandeur of the Seas nije postao tragedija.

2.6.2013.
12:50
VOYO logo

Među 2.200 putnika nije bilo ozlijeđenih i 'ploveći hotel' je u jednom komadu stigao iz američkog Baltimorea u Freeport na Bahamima.

''Bravo, bravo, bravo!!!'', bile su riječi koje je 27. svibnja u 2 sata i 25 minuta u noći s razglasa probudile putnike i posadu 17 godina starog kruzera. Bravo označava šifru za požar, koji je, kako je kasnije utvrđeno, izbio između treće i šeste palube na krmi broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 70 posto časnika, koji su sudjelovali i rukovodili akcijom spašavanja, su Hrvati koji su najzaslužniji što se pomorska havarija nije pretvorila u tragediju.

Jedan od njih, u rangu najviših oficira upravljao je evakuacijom, drugi je rukovodio pripremom čamca za spašavanje, treći pazio na pogon broda, četvrti na sustav ventilacije, pet i šesti su predvodili grupe koji su smirivale goste, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog njihove prisebnosti brod kompanije 'Royal Caribbbean' nijednog trenutka nije izgubio pogon, stabilnost i mogućnost manevriranja i u konačnici je stigao do Freeporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo