brod ''mirjana k'' / Hrvatski pomorci očajni, ne mogu se vratiti kući: 'Ne mogu vjerovati da se ovo događa. Kolega čeka lijekove'

Image
Foto: Shutterstock

Dobili su ipak nove zalihe vode i hrane

17.8.2022.
10:02
Shutterstock
VOYO logo

Grčke vlasti trebale bi se do četvrtka očitovati o mogućnosti iskrcaja i repatrijacije četvorice hrvatskih pomoraca s broda ''Mirjana K'', koji je zaustavljen zbog dugova brodara na sidrištu luke Pirej. Posada koju uz četiri Hrvata čine i dva Albanca i jedan Crnogorac, već tri mjeseca nije primila plaću za svoj rad, javlja Novi list.

Prošlog tjedna s broda je iskrcan jedan od hrvatskih državljana, zbog bolesti, odnosno potrebe za hitnom operacijom, nakon čega je upućen na daljnje liječenje u Hrvatsku. Preostali članovi posade ogorčeni su situacijom u kojoj im grčke lučke vlasti ne dopuštaju iskrcaj s broda i povratak kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne znamo više ništa. Do pred tjedan dana nadali smo se da ćemo uskoro biti iskrcani, ali sada više očito nitko ne zna kada bi se to moglo dogoditi. Prema informacijama kojima raspolažemo, naše veleposlanstvo u Ateni dalo je rok grčkim vlastima da se do četvrtka očituju možemo li se iskrcati, koliko nas se može iskrcati i tako dalje'', izjavio je jedan od članova posade.

Kaže kako je posebno ogorčen postupcima menadžera broda, tvrtke kojoj je na čelu Alan Klanac, bivši predsjednik uprave Jadrolinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nikakve konkretne informacije od njega nismo dobili. Ne znam kada će ni kako sve ovo završiti. Mi smo na brodu još uvijek relativno dobro, osim što jedan od članova posade čeka lijekove koji su mu potrebni'', ispričao je član posade.

Image
Korona ih je zatočila /

Hrvatski pomorci vape: 'Radimo bez ugovora i ugovorene plaće. Osjećamo se kao robovi'

Image
Korona ih je zatočila /

Hrvatski pomorci vape: 'Radimo bez ugovora i ugovorene plaće. Osjećamo se kao robovi'

Pomorac svjedoči kako su dobili nove zalihe potrošne vode, za tuširanje, pranje rublja i druge potrebe, ali tek nakon što smo prethodne količine potrošili doslovno do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nitko od nas ne želi više ovdje provesti ni dana više nego što je potrebno i želimo se čim prije iskrcati'', izjavio je pomorac.

Upozorava kako su većini hrvatskih članova posade ugovori pred istekom. Inače, P&I klub osiguravatelja broda dužan je pomorcima isplatiti do četiri zaostale plaće, kao i troškove repatrijacije, u slučaju napuštanja od strane brodara, što su se osiguravatelji i obavezali učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne mogu vjerovati da nam se ovo događa, i to u jednoj europskoj zemlji. Ne razumijem ni naše veleposlanstvo koje je Grcima prošlog tjedna dalo rok od tjedan dana da se očituju. Nama je ovdje tjedan dana cijela vječnost, nitko od nas nije ovdje na kupanju i ljetovanju, nego samo želimo čim prije otići i vratiti se kući'', kazao je razočarani pomorac.

Luka Simić, inspektor ITF-a iz Rijeke, kaže kako je riječ o iznimno kompliciranom slučaju koji su svojim postupcima dodatno zakomplicirale vlasti u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujem da ćemo tijekom četvrtka znati više. Zasad nemamo nikakvih novih informacija'', rekao je Simić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo