Tužba Milorada Dodika / Hrvatski novinar na sudu: 'Ovo je politička zloupotreba pravosuđa da bi se ušutkali novinari'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Sanjin Strukic/PIXSELL

Dolaskom u Banju Luku htio je poslati poruku da moramo poštovati institucije susjednih država

7.2.2019.
11:58
Patrik Macek/PIXSELL/Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nezavisni novinar Domagoj Margetić iz Hrvatske, danas je stigao na Osnovni sud u Banju Luku, zbog tužbe Milorada Dodika. On je prije početka ročišta rekao kako nije upoznat sa sadržajem tužbe, ali koliko je njemu poznato, radi se o tužbi za klevetu.

"Prema mojim saznanjima radi se o tužbi staroj oko sedam godina vezano za moje tekstove i istraživanja o povezanosti Milorada Dodika sa tzv. aferom Hypo", rekao je on za BUKA magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštuje institucije susjednih država

Dolaskom u Banju Luku htio je poslati poruku da moramo poštovati institucije susjednih država.

"Odazvao sam se pozivu iako sam imao pravne savjete sudaca i odvjetnika iz Hrvatske da se ne pojavim ali smatrao sam to neprihvatljivim. Ja ću uložiti prigovor nadležnosti čisto formalno jer su tekstovi na koje se tužba možda odnosi, objavljivani na portalu u Hrvatskoj. Stvarna mjesna nadležnost bi bila u Hrvatskoj. S druge strane tražit ću odgodu jer ne znam na što se rasprava točno odnosi", rekao je Margetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donio je svu dokumentaciju i dokaze na temelju kojih je pisao svoje istraživanje i svaka rečenica mu je potkrijepljena odgovarajućim dokumentom. Naglasio je kako još nikad nije igubio ni jedan postupak za klevetu.

Hajka na novinare

Hajku na novinare u Hrvatskoj, ali i u zemljama regije, naziva apsolutnom zloupotrebom pravosuđa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Institucije moći u Hrvatskoj, HRT i političari, ovdje su to političari, na taj način vrše pritisak na nas novinare i na naše obitelji jer ipak je to stres kada ste na sudu, kada ste pod eventualnom presudom, ovrhom na temelju te presude. Nerijetko su to i uvjetne zatvorske kazne, što je nedopustivo. Ovo je nesumnjivo politička zloupotreba pravosuđa da bi se ušutkali novinari. Poučeni našim iskustvima, koji će se mlađi kolega usuditi pisati takve tekstove bez obzira što piše utemeljeno?", rekao je on za BUKA magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo