muke maturanata / Hrvatski maturanti testirali znanje na lažnoj 'državnoj maturi': 'Ispit mi je pokazao što ne znam'

Na ovim ispitima vrijedila su ista pravila kao i na pravoj državnoj maturi

27.1.2020.
17:16
VOYO logo

Kako izgledaju ispiti državne mature, koliko znaju i koliko još trebaju naučiti provjeravali su maturanti u osam hrvatskih gradova. Nedjelja, 10 sati ujutro, a učionica je puna. Na rasporedu je probni ispit iz matematike. Nakon dva sata rješavanja zadataka većina zna svoje slabe točke.

Test iz matematike, hrvatskog i engleskog

''Iz matematike sad znam koje gradivo moram još ponavljati, na što se mogu malo manje usredotočiti, što će mi više trebati. Tip zadatka je drukčiji od onog što pišemo u školi'', izjavila je maturantica Ema Milković.

''Ovaj ispit mi je pokazao što znam, odnosno koliko ne znam. Nadam se da ću na maturi proći što bolje'', rekao je maturant Niko Pavelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testirali su svoje znanje iz tri obvezna predmeta - matematike, hrvatskog i engleskog jezika, na višoj ili na nižoj razini. Na probnim ispitima vrijedila su ista pravila kao i na pravoj državnoj maturi, nikome se nije gledalo kroz prste.

''Kad dođu, isto kao i na državnoj maturi, moraju pokazati svoju osobnu i oni koji su je danas zaboravili, kada bude prava, sigurno neće. Nema prepisivanja, mogu donijeti samo pribor koji je dopušten, bočice su bez etikete. Neki su zaspali pa došli nakon sat vremena, ali nisu mogli ući'', objasnio je Toni Milun, predavač matematike na Visokom učilištu Algebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski prije kraja školske godine

Maturante muče nadoknada izgubljenih dana zbog štrajka i esej iz hrvatskog jezika koji se piše prije završetka školske godine.

''Još više stresa za nas jer sad imamo pripreme vikendom, a onda sad i škola. Moramo se pripremati i za nastavu, kako ćemo sve stići do lipnja?'', pita se maturant Petar Filipović.

''Mislim da ćemo sve stići jer znam da moji profesori neće pustiti nikoga od nas da ode bez da nas sve i do kraja nauče'', zaključila je Ema.

Za pripremu za prve ispite na pravoj maturi imaju još nešto više od četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo