HRVATSKI LIJEČNICI U PANICI, APELIRAJU NA RODITELJE: / 'Cijepite djecu, stižu ospice iz Rumunjske. Dosad je umrlo već 17 djece'

Image

Hrvatskom jugu prijete alarmantni razmjeri širenja ospica, bolesti koju može spriječiti cjepivo MRP.

22.3.2017.
7:10
VOYO logo

U Rumunjskoj se treuntno bore s ovom zaraznom bolesti. Naime, samo ove godine zbog nje je preminulo 17 djece. Prosječna procijepljenost u toj državi je 80 posto.

Procijepljenost na području Splitske županije jest 86 posto, što je zabrinjavajuć trend. Ta i dubrovačka županija prednjače u trendu necijepljenja djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Milka Brozović, epidemiologinja splitskog Zavoda za javno zdravstvo, odgovornima drži medije, ali i zdravstvene radnike koji, kako tvrdi, ne čine sve što je u njihovoj moći da promijene taj negativni trend.

Velik pad procijepljenosti protiv ospica

'Zabrinjavajuća je, ali i informativna novija statistika iz koje se prema još uvijek nepotpuno prikupljenim podacima s područja županije, može uočiti veliki pad procijepljenosti protiv ospica, rubeole i zaušnjaka kod dojenčadi i male djece, koji u prethodnoj godini bilježe osobito niske obuhvate MRP primovakcinacija, odnosno prosječnu procijepljenost od svega 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, isti podaci pokazuju i značajno visoku procijepljenost kod djece u prvom razredu osnovne škole, čak jednaku hrvatskom prosjeku, iz čega se može zaključiti da specijalisti školske medicine odrađuju bolji posao od pedijatara', rekla je dr. Brozović za Slobodnu Dalmaciju.

Ona kaže kako je ta populacija u visokom riziku za nastanak epidemije, koja je tim opasnija ako se pojavi u vrtiću ili bolničkom odjelu za onkološke bolesnike, odnosno među visoko osjetljivom populacijom djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće komplikacije bolesti su vrlo opasne

'Roditelji djece u skrbi pedijatara kao glavni razlog protiv cijepljenja navode strah od teških nuspojava, a da pri tome i ne znaju težinu i moguće komplikacije bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, te uglavnom pokazuju neuobičajenu podijeljenost u povjerenju za pristup liječenju djeteta u odnosu na preventivnu skrb od izabranog pedijatra.

U ovoj ukupnoj atmosferi cijepljenja, teško je roditelju i liječniku, a najteže je osjetljivom djetetu koje može teško ispaštati, odnosno nepotrebno oboljeti, te imati ozbiljne posljedice za zdravlje i život', naglašava Brozović te dodaje kako bi se roditelji trebali savjetovati sa stručnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj dubrovačkog Zavoda dr. Mato Lakić rekao je kako roditelji odbijaju cijepljenje pozivajući se na loša iskustva u okolini te navodnu povezanost cijepljenja i određenih bolesti. Naglašava kako su takve stvari u više navrata demantirane znanstvenim studijama.

'Zaštitite svoju djecu'

'Upozoravam sve roditelje neka učine najbolje za svoju djecu i zaštite ih, jer ako dođe do nemilih posljedica širenja ospica, svi antivakcinalci netragom će nestati. Rumunjska se nalazi relativno blizu Hrvatske, a Europski centar za kontrolu bolesti je naveo kako je vjerojatnost prijenosa ospica u druge zemlje vrlo visoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine u Hrvatskoj je nakon niza godina s jako malim brojem oboljelih od ospica registrirana epidemija ospica s preko dvjesto zabilježenih slučajeva, kada samo pukim slučajem u našoj županiji nije zabilježen niti jedan oboljeli', kazao je Lakić, dodavši kako je roditeljska dužnost brinuti se za zdravlje svojeg djeteta.

'Pozivam roditelje da shvate kako medicinska struka na temelju znanstvenih dokaza isto tako brine o zdravlju svih naših građana, ponajprije onih najmanjih', zaključio je Lakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike