australija / Hrvatski konzul i predstavnici Vlade pozirali ispod slike Ante Pavelića: 'Nismo htjeli prekidati događaj'

Image
Foto: Net.hr

Osim hrvatskog konzula, na svečanosti su bili i predstavnici Ureda za Hrvate izvan RH, te profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

4.3.2020.
14:20
Net.hr
VOYO logo

Generalni konzul RH u Australiji, Joseph Gene Petrić te predstavnici Ureda za Hrvate izvan RH snimljeni su kako poziraju ispod fotografije poglavnika Ante Pavelića.

Iz više izvora Net.hr-u je potvrđeno da je fotografija autentična. Nastala je 15. rujna 2019. u Hrvatskom klubu u Geelongu, u Australiji, tijekom svečanog obilježavanja 40. godišnjice poduke hrvatskog jezika u Australiji (1989. godine hrvatski postaje službeni izborni jezik u srednjim školama).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ggeneralni konzul Joseph Gene Petrić potvrdio je za portal da je službeno sudjelovao na proslavi, a osim njega tu su bili i predstavnici Ureda za Hrvate izvan RH, te profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“U jednom trenutku uočili smo na zidu fotografiju Ante Pavelića, no odlučili smo ne baciti sjenu na sam događaj svečanog obilježavanja naglim reakcijama, već usmeno iznijeti protest vlasniku kluba u Geelongu, što je učinjeno. Nakon toga nisam posjetio taj dom, niti planiram”, objasnio je za Net.hr generalni konzul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još početkom devedesetih Hrvatsku su znali skandalizirati foto i videozapisi iz posjeta hrvatskih političara hrvatskim iseljenicima u Australiji, trenutak kada bi se znali “slučajno naći” ispod fotografije Ante Pavelića. Godine 1992. zabilježen je, primjerice, i kasnije izrazito antifašistički nastrojen, Stipe Mesić, kako u misiji skupljanja novca za hrvatsku vojsku govori o tome kako su Hrvati dva puta pobijedili u Drugom svjetskom ratu (prvi put 10. travnja…). Političari bi se obično branili da nisu mogli drugačije, da se “nisu usudili” proturječiti domaćinima, da je tada jednostavno bilo nemoguće među velikim dijelom iseljenika u Australiji objasniti da je NDH bila fašistička tvorevina, a Pavelić fašist, a ne domoljub.

“Svjestan sam da postoje članovi hrvatske zajednice kojima je NDH prihvatljiva, no smatram da ih je malo i da se zbog toga ne smije stigmatizirati većinu”, smatra hrvatski konzul u Melobourneu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo