Udar na gospodarstvo / Hrvatski izvoznici u problemima: Zbog koronavirusa nedostaja vozača, šteta je već sada velika

Zbog širenja virusa odgađaju se i brojni sajmovi

7.3.2020.
17:30
VOYO logo

Koronavirus je zasjenio i osječki Proljetni sajam, a hrvatski izvoznici su u problemu. Žale se da im nedostaje autoprijevoznika.

Među 180 izlagača na osječkom sajmu traže se domaći proizvodi, no naši proizvođači ipak imaju problema jer se zbog koronavirusa odgađaju sajmovi, što se osjeti - i na prodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki sajam je od velikoga značenja jer tu ostvarujete puno kontakata. Međusobno se povežete s nekim ljudima, restoranima, hotelima... Mi šaljemo robu po cijeloj Hrvatskoj", rekao je , vlasnik OPG-a iz Donjeg Miholjca.

No još više problema imaju oni koji robu izvoze u susjednu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onima koji izvoze je osobiti problem s Italijom. Naravno da je njima teže", ustvrdio je , pomoćnik ministra gospodarstva.

I to zbog nesvakidašnjeg razloga. Naime, vozači kamiona nakon izlaska iz Italije moraju ići u izolaciju. Budući da su u karanteni, firmi nedostaje vozača kamiona. 
Ali i uvoznici u Italiju imaju problema s velikim mjerama opreza koje se moraju poštovati. Obrtnici će stoga pokrenuti nadoknadu štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje s terena nismo dobili podatke u kojem opsegu imaju problema oni koji izvoze u Italiju. Ja vjerujem da ćemo nakon što se situacija smiri razgovarati o kompenzacijskim mjerama s Ministarstvom gospodarstva", kaže , predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

No sigurno je da je šteta velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede poručuje: "Vrijednost svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj je oko milijardu kuna. To su prevelika sredstva da bi se mogla nadoknaditi šteta proizvođačima"

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo