Hrvatski iseljenik drži jednu od najboljih mesnica na svijetu

11.3.2013.
10:28
VOYO logo

Riječ je o mesnici Victor Churchill, koja se nalazi u elitnoj četvrti Woollahra u Sydneyu, a koja je utemeljena još 1876. godine. Puharić je 2009. godine mesnicu preuzeo od australske obitelji Churchill, uložio u njeno preuređenje dva milijuna dolara, te dobio niz priznanja – za razinu uslugu i za dizajn prostora. Primjerice, u mesnici postoji prostorija za degustaciju, a imaju i zid na koji su se potpisale slavne osobe koje su bile tu – kao npr. Oprah Winfrey.

"Otkad je ova mesnica otvorena, u ove četiri godine tu je prošlo, računamo, milijun ljudi. Mi smo zapravo jedna od sidnejskih atrakcija i posebnosti. Mnogi žele doći ovo vidjeti, a kad dođu i vide, onda jasno žele i kupiti", kaže Puharić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puharić inače potječe iz obitelji koja ima dugu mesarsku tradiciju. U Australiju je iz Makarske stigao 1970. godine u posjet kod starijeg brata, a onda je tamo i ostao. Neko vrijeme je imao svoju mesnicu na Oxford Streetu u Darlinghurstu, zatim je dugi niz godina radio kao menadžer u velikom lancu mesnica, da bi se napokon odlučio raditi za sebe. Otvorio je tvornicu Vic’s Premium Quality Meat te počeo meso i mesne proizvode distribuirati u najbolje vrhunske restorane diljem Australije, te u Japan i Kinu. Tvornica danas zapošljava stotinjak radnika, a u njoj se obrađuje meso vrhunske kvalitete, najviše govedine s australskih farmi premium kvalitete, čiji se kilogram u mesnici kasnije prodaje za nevjerojatnih 200 dolara!

Radni dan mu počinje oko pola dva ujutro

"Moj radni dan počinje oko pola dva ujutro i tako otprilike ovih zadnjih 40 godina. Prvi sam u tvornici, sve meso sam osobno biram i, za razliku od mojih stotinjak radnika, uvijek znam gdje se nalazi svaki komad mesa. U mom poslu kontaktiram i cijelo vrijeme imam posla s perfekcionistima, najboljim šefovima najpoznatijih restorana, s ljudima koji imaju najzahtjevnije prohtjeve jer kupuju od mene najbolje i najskuplje meso i za svoj novac hoće i traže samo najbolje. Teško je uspjeti, no i ostati godinama na vrhu i držati razinu, te stalno gledati poboljšati kvalitetu usluge i ponude, zapravo je još i teži zadatak", kaže Puharić za Boka Cro Press.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslu mu se pridružio i sin te jedna kćer. "Veliki poticaj i rast u poslu doživio sam kad mi se priključio sin. Nakon završenog fakulteta te početka uspješne poslovne karijere, sin mi je u jednom trenutku rekao da želi raditi sa mnom. U sebi sam mislio, bože, nakon tolikog novca koji sam uložio u privatan, skupi fakultet i takvog dobrog posla koji ima, on bi u mesarstvo, no bilo mi je zapravo drago, iako to baš nisam mogao do kraja shvatiti. Ipak, ulazak sina, a malo poslije i jedne kćeri, uz suprugu, koja je tu već bila, dalo je novi zamah i mogu to tako reći, naša zajednička energija i volja je gurnula cijeli ovaj posao prema vrhu, ili ako hoćete, kako drugi govore za ovaj naš posao, na sam vrh", priča Puharić.

Kroz mesnicu prošlo milijun ljudi

Ipak, zanimljivo je da Puharić ne želi širiti posao. "Sve ove godine konstantno imamo pozive i ponude da koncept naše mesnice otvorimo u mnogim svjetskim metropolama, no i ovako jedva uspijevamo sve kontrolirati i voditi, jer nam je prvenstveno cilj držati postignuti nivo, a nisam baš siguran da bismo to mogli kad bismo se proširili po cijelom svijetu i svugdje gdje nas zovu i hoće. Što da vam kažem, zadovoljan sam i ponosan, radim posao koji volim", zaključio je Puharić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo