'TREĆI SVJETSKI RAT ZA NJIH JE ODAVNO POČEO': / Stručnjaci za Net.hr otkrivaju kako je najvjerojatnije izveden napad na hrvatsko ministarstvo

Image
Foto: AFP, MENAHEM KAHANA

Stručnjaci za računalnu sigurnost objasnili su za Net.hr kako je najvjerojatnije izveden hakerski napad u kojem je žrtva postalo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

3.12.2016.
10:01
AFP, MENAHEM KAHANA
VOYO logo

Jedan od načina kompromitacije računala mogao se dogoditi preko malicioznog programa na linku u mailu na koji je kliknuo netko od službenika Ministarstva ili je pak u pitanju 'zaraza' preko reklama u koje se ubacuju maliciozni adwarei.

Zaražene e-mail poruke i reklame

U prvom slučaju radi se o klasičnom 'phishingu', akciji hakera koji s raznih mail adresa, najčešće onih što nalikuju na službene šalju linkove u kojima se nalaze virusi. Ukoliko korisnik maila otvori i taj link malware može proširiti službenom mrežom. Obično na taj način hakeri kradu osobne podatke te ih zati preprodaju na kriminalnoj mreži darknet. S osobnim podacima korisnika mogu se domoći njihovih bankovnih računa, ali i drugih dokumenata kod kojih je potrebna registracija u sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zaraza' računala virusom koji je ubačen u reklame teško se može spriječiti, jer ga korisnici pokupe običnim pregledavanjem regularnih (ne nužno pornografskih) internetskih stranica, čak i stranica news portala. Preko adwarea hakeri dobiju mogućnost ulaska u zaraženo računalo, te ponovno preuzimanja povjerljivih osobnih ili službenih podataka.

Napadnute i druge zemlje

Napad na kompjutorski sustav hrvatskoga Ministarstva vanjskih poslova RH je uslijedio nakon sličnih pokušaja proboja kompjutorskih sustava političkih institucija i stranaka u Njemačkoj i Francuskoj, a hrvatske službe zadužene za borbu protiv cyber kriminala dobile su informacije nakon početka napada i odmah su reagirale. Obavještajne zajednice mnogih europskih država bile su u kontaktu i odmah su i u Hrvatskoj poduzete odgovarajuće mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RUSKI HAKERI NAPALI HRVATSKU? /

Napadnuto Ministarstvo vanjskih poslova, reagirale i strane obavještajne službe!

Image
RUSKI HAKERI NAPALI HRVATSKU? /

Napadnuto Ministarstvo vanjskih poslova, reagirale i strane obavještajne službe!

To je, kako tvrdi Jutarnji list glavni razlog što nije počinjena nikakva šteta. U akciju izolacije ubačenog virusa bili uključeni i strani partneri i obavještajne zajednice. “Zbog brze i efikasne akcije nije došlo do krađe podataka iz sustava”, rečeno je našem listu iz više izvora.

Povezani, nezaštićeni sustavi ozbiljna su prijetnja

Upad u sustav MVP-a izvršen je preko nekoliko računala ubacivanjem spyware programa. Kompjutorski sustav MVP-a posebno je osjetljiv jer je povezan i s Uredom predsjednice, Uredom premijera, više ministarstava te hrvatskim diplomatskim misijama u inozemstvu. Podaci se stalno razmjenjuju, a u sustavu su i vrlo povjerljivi dokumenti te brojna prepiska MVP-a s diplomatskim misijama u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hakeri su uspjeli probiti antivirusne programe koji štite cijeli sustav MVP-a, pa je odmah bilo jasno da je riječ o vrlo organiziranoj hakerskoj grupi koja koristi najnoviju tehnologiju i dobro je upućena u sustav kompjutorske zaštite. Čim su sigurnosne službe dobile dojavu o napadu, a slični su hakerski napadi zabilježeni u nekim europskim zemljama, zatražena je pomoć od stranih partnera i sigurnosnih službi. Ubačeni virus sigurnosne su službe uspjele izolirati, a nije došlo ni do proboja u sustave na Pantovčaku i Markovu trgu. Stručnjaci tvrde kako je moguće da se radi o "rukopisu" ruskih hakera, koji su poznati kao vrlo organizirani, tehnološki opremljeni i spremni za napade na političke institucije u Europi i svijetu.

Napad s adrese u NATO-u

Iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova Jutarnji list doznao je da tako jakog hakerskog napada u prošlosti nije bilo i da je sam sustav vrlo siguran. "Nas su samo dočekale informacije o tome što se dogodilo, a novi ministar sa svime time nije imao nikakve veze", potvrđeno nam je u MVP-u gdje kažu da su od nadležnih službi dobili detaljno izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnih hakerskih napada sve je više u svijetu, a izvode ih hakeri ili grupe, koji odrađuju poslove za tajne službe pojedinih zemalja ili interesne skupine. U Njemačkoj je nedavno izvršen koordinirani napad na političke stranke s ciljem da se hakeri dočepaju podataka uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji. Napad je došao s adrese sjedišta NATO-a do koje su ruski hakeri uspjeli doći, a u mailovima koji su stigli njemačkim političarima i u institucije nalazio se link preko kojega je u računala ubačen spyware. Vrlo je brzo pokrenuta široka akcija u koju se uključio i sam NATO, a reagirao je i Arne Schönbohm, predsjednik Saveznog ureda za sigurnost u informacijskoj tehnologiji, upozorivši stranke i političare da podignu mjere opreza.

Kompromitacija izbora

Ruski hakeri napali su nedavno i Bundestag, a tom su prilikom došli i do lozinke za pristup internoj mreži parlamenta. Njemački su mediji, na osnovi provedene istrage, tvrdili da je to bio napad dviju ruskih grupa hakera koje su djelovale uz znanje Kremlja i ruskih obavještajnih službi. Sličan se napad dogodio i u Francuskoj, koju također čekaju predsjednički izbori, a onda je uslijedio i udar na hrvatski MVP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče cyber svijeta u njemu treći svjetski rat već traje", upozoravaju stručnjaci s kojima je razgovarao Net.hr.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo