10 godina zaboravljen od sustava / Branitelj umro zarobljen u stanu: 'Zadnjih dana je bio sretan, jedva čekao polazak na rehabilitiaciju. Nažalost, nije dočekao'

Image
Foto: Facebook/ Andrija Lipanović

O rampi koja je Weberu trebala omogućiti izlaz iz zgrade, Lipanović kaže da je to bio problem na razini Grada

27.9.2023.
22:24
Facebook/ Andrija Lipanović
VOYO logo

'Ako krepam, nazovi…'

Natpis je to koji je stajao na zidu iznad kreveta Ive Webera, hrvatskog branitelja i teškog invalida koji je ovdje provodio svo svoje vrijeme više od deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Weber je molio da uz stepenice na ulazu u zgradu u Jeretovoj ulici u Splitu gdje je živio postave rampu za osobe s invaliditetom kako bi mogao izaći vani, ali nitko nije imao dovoljno sluha da se to realizira.

Weber je tako ostao zarobljen u svom stanu, a zbog brojnih zdravstvenih problema nije se mogao kretati, pišu 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Weberov slučaj potaknuo je nedavno Andriju Lipanovića iz Udruge osoba i djece s invaliditetom 'Vjeruj i djeluj' da pokuša pokrenuti stvari pa je organizirao humanitarnu akciju. Nešto je uspio postići, ali Weber to nažalost nije dočekao.

Image
GRAD ZA NJEGA NIJE IMAO SLUHA /

Umro je ratni vojni invalid Ivo Weber: Bio je zarobljenik u vlastitom stanu. Na zidu sobe ostavio je poruku: 'Ako krepam...'

Image
GRAD ZA NJEGA NIJE IMAO SLUHA /

Umro je ratni vojni invalid Ivo Weber: Bio je zarobljenik u vlastitom stanu. Na zidu sobe ostavio je poruku: 'Ako krepam...'

"Patronažna medicinska sestra koja ga je obilazila me nazvala i izvijestila me da Ivo više nije među nama. Mi smo još izvan sebe. U petak je trebao biti u Krapini, u toplicama. Ekipa iz Udruge HOS-a, odnosno Jurica Jukić alarmirao je Ministarstvo branitelja, odnosno samog ministra Tomu Medveda koji je pak angažirao tajnika u Splitu. On ga je i obišao. Odradili smo dobar posao, međutim, Ivo to nije doživio. Srce nije izdržalo", priča Lipanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je Weber trebao ići u toplice na rehabilitaciju. Trebalo je raditi na tome da malo smršavi, da mu se zdravlje malo poboljša i da se koji put nasmije.

"Zadnjih dana je bio sretan, jedva je čekao polazak, ali nažalost, nije ga dočekao. Preminuo je radujući se novom početku i nekim boljim danima za njega. Bio je zanemaren od sustava, i sam je dignuo ruke od sebe, ali posljednja dva tjedna uspjeli smo ga vratiti u život. U utorak smo pričali na telefon, a danas ga nema. Otišao je na bolje mjesto", kaže Lipanović kojemu je, kaže, došlo plakati kad je vidio kako jedan čovjek može toliko biti nebitan svima, institucijama koji su mu dužne i koje bi mu trebale pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Branitelj napao Medveda zbog obnove

Imovinske zavrzlame?

O rampi koja je Weberu trebala omogućiti izlaz iz zgrade, Lipanović kaže da je to bio problem na razini Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o imovinskim zavrzlamama između privatnog vlasništva, odnosno zgrade kao takve i javne površine. Grad nije dozvoljavao da rampa za osobe s invalititetom izlazi na javnu površinu. Ma to su sve besmislice. Upravo sam razgovarao s gospodinom iz tvrtke za ugradnju dizala, govori mi, vidio sam vijesti. A ja sam samo rekao: 'Ništa, obustavljamo akciju'", kaže Lipanović.

Ivi Weberu je prije tri i pol godine amputirana desna noga. Pomagali su mu susjedi, prijatelji i sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradu Splitu za 24sata kažu da ugradnja rampe za osobe s invaliditetom nije njihova nadležnost jer je riječ o privatnom vlasništvu pa shodno tome, nemaju nikakvu zakonsku ovlast investirati. Suglasnost da rampa izađe na javnu površinu, dodaju, može se dobiti bez problema. Također, iz Grada Splita navode i kako u Upravnom odjelu za komunalne poslove nije zaprimljen nikakav zahtjev te su novinare uputili na nadležno Ministarstvo branitelja u kojem postoji niz pravilnika za ovakve slučajeve.

I u Ministarstvu branitelja tvrde da im se Weber nije obratio ni sa kakvim zahtjevom, ali čim su čuli za njegov slučaj angažirali su se da mu se pomogne i po pitanju zdravlja i pokretljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo