VLADA MIJENJA UREDBU? / Hrvatski apsurd! Kažnjavaju ih zato što uspješno odvajaju otpad: 'Formula Ministarstva je kriva'

Image
Foto: PIXSELL

Problem je Uredba o gospodarenju otpadom, točnije članak 24. koji definira način izračuna poticajne naknade

7.5.2019.
7:02
PIXSELL
VOYO logo

Grad Prelog jedan je od najuspješnijih hrvatskih gradova kada je u pitanju odvajanje i recikliranje otpada. No, od Ministarstva za zaštitu okoliša za "nagradu" su dobili - kaznu od oko tri i pol tisuće kuna.

Problem je Uredba o gospodarenju otpadom, točnije članak 24. koji definira način izračuna poticajne naknade. Uredba je donesena u svibnju 2017., a u primjenu je krenula 1. studenog 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2015. godine već su bili na 50 posto

Kao referentna godina postavljena je 2015.,  a jedinice lokalnih samouprava su 2017. trebale završiti s poboljšanjem od 20 posto te 2018. s poboljšanjem od 26 posto. Za Prelog je to gotovo nemoguće ostvariti jer su već te referentne 2015. bili na 50 posto.

"To je nemoguća misija! Hrvatsku je na to upozorila i Europska komisija koja je poručila da se jedinice lokalne samouprave koje su ostvarile visoke ciljeve ne smiju kazniti, nego nagraditi. Čak je ministar Tomislav Ćorić obećao da će promijeniti Uredbu, odnosno članak 24., no to se još nije dogodilo. Nije stvar u novcu, neće Grad Prelog zbog toga propasti, stvar je u principu. Ovo je totalni apsurd, još jedan hrvatski apsurd. Ne želim spominjati druge, ali ispada da nisu išli kažnjavati loše. Lakše je onima koji su 2015. krenuli s jedan posto pa sada trebaju postići 20 posto. Formula Ministarstva je potpuno kriva! Mi smo im slali formulu, kako mislimo da bi to trebalo izgledati, no ništa, oni ne žele slušati poruke s terena. Netko očito ne radi svoj posao", rekao je za Vijesti.hr direktor preloškoga Gradskoga komunalnog poduzeća Pre-Kom Siniša Radiković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su u Ministarstvu i pravno "pali". "Ponovno su loše odradili posao. Prema Uredbi, trebali su do kraja tekuće godine poslati obračun poticajne naknade za prošlu godinu, znači 2018., a oni su nam sada, u 2019., poslali obračun za 2017.", rekao je Radiković.

Grad Prelog dobio je kaznu od oko tri i pol tisuće kuna za posljednja dva mjeseca 2017. godine jer je Uredba tada stupila na snagu. Ne bude li promijenjena, za 2018. mogla bi im stići drastično veća kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek (HDZ) rekao je za Vijesti.hr da su se Ministarstvu žalili svi iz grupacije Pre-Kom, odnosno 11 općina i Grad Prelog. Vjeruje kako će Vlada uskoro promijeniti Uredbu.

"Podnijeli smo žalbu i, kako mi je rečeno, sve će žalbe biti prihvaćene, a uskoro bi se trebala promijeniti i Uredba. Prema mojim informacijama, ona bi se trebala naći na Vladi za desetak dana", rekao je Kolarek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktive Europske unije

Radi ostvarivanja ciljeva gospodarenja otpadom, Vlada Republike Hrvatske donijela je: Zakon o održivom gospodarenju otpadom, Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. - 2022. te Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom, a sve to kako bismo se uskladili s Direktivom Europske unije. Članice EU-a obvezale su se da će u skladu s Direktivom o otpadu do 2020. godine iz komunalnog otpada izdvajati 50 posto reciklabilnog otpada.

Prema posljednjim službenim informacijama, Hrvatska danas odvaja samo 28 posto otpada, što je daleko od cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je i količina komunalnog otpada. U 2017. Hrvatska ga je proizvela 1,7 milijuna tona (dva posto više u odnosu na 2016.) Time postaje upitno postizanje cilja koji je propisan Planom gospodarenja otpadom. Prema njemu je do 2022. potrebno smanjiti količinu komunalnog otpada za pet posto u odnosu na onu iz 2015. godine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo