'ne preza ni pred čim' / Hrvatski analitičar prognozirao crnu sudbinu Netanyahuu: 'Ovo nije samo rat između Izraela i Hamasa...'

Image
Foto: Profimedia

Vojni analitičar Robert Barić i vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić razgovarali su u sukobu Izraela i Hamasa u emisiji U mreži Prvog

6.11.2023.
19:47
Profimedia
VOYO logo

O temi sukoba Izraela i Hamasa i gdje su granice prava na obranu od terorizma u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog razgovarali su vojni analitičar Robert Barić i vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić. Povod razgovora silovito je izraelsko bombardiranje Gaze u kojem su ponovno prekinute sve mobilne i internetske veze.

"Jasno je da je ovdje upotrijebljena nerazmjerna sila kao odgovor i da su civili stradali u brojevima koji šokiraju svijet i nedvojbeno je da se radi o stvarima koje će morati rješavati Međunarodni kazneni sud", smatra Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da prema izvješću UNICEF-a dnevno pogine 400 djece te da je broj poginulih zastrašujući.

"Profesionalna vojska, ozbiljna vojska, kao što je izraelska, ima tu odgovornost i mora biti svjesna te odgovornosti. Hamas je teroristička organizacija i oni su svjesno napravili sve što su napravili, a treba li se s njima obračunati, na koji način i trebaju li biti civili žrtve, samo je jedan odgovor - ne", rekao je Avdagić koji smatra da potpora Palestincima raste, unatoč izraženim podjelama diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO: RAT NA BLISKOM ISTOKU /

UN upozorio: 'Gaza postaje groblje djece'; Palestinski premijer se rasplakao: 'Djeca ispisuju imena na svoja tijela da ih se može identificirati'

Image
UŽIVO: RAT NA BLISKOM ISTOKU /

UN upozorio: 'Gaza postaje groblje djece'; Palestinski premijer se rasplakao: 'Djeca ispisuju imena na svoja tijela da ih se može identificirati'

Avdagić: 'Konzervativne vlade su naklonjenije Izraelu, a lijeve, liberalne, Palestincima'

"Najčešće države, vlade gdje imate konzervativne premijere i šefove su naklonjenije Izraelu, a gdje su lijeve, liberalne, naklonjeni su Palestincima", kaže Avdagić. Pitanje Izraela u Europi emotivno je pitanje nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je vanjskopolitički analitičar.

"U Njemačkoj se s time postupa vrlo ozbiljno, kao jednim ključnim političkim pitanjem bez obzira na protok godina. S druge strane, nikada dostupnija medijska slika, dolazak društvenih mreža, pa i sad ovo isključivanje interneta u pojasu Gaze ima dvostruki cilj - da ne dolaze te slike zbog kojih se mijenja percepcija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o podršci Hamasu unutar pojasa Gaze, Avdagić dodaje:

"Razgovarao sam s dosta ljudi iz pojasa Gaze i o njihovu odnosu prema Hamasu. Dosta njih govori o strahu. Hamas je moćan. Oni su držali sve, bili su elita koja je imala blagodati normalnog zapadnog života za razliku od većine stanovnika Gaze. To je elita koja je naoružana, vojska, država, stranka, religija, uprava… sve u jednom. Ako im oduzmete neke poluge moći, nakon ovoga moguće je da nestanu, ali ako se ne nađe rješenje za Gazu i ako ostane ovako uništena, onda je njima Hamas jedini izlaz, a ako im je to jedini izlaz, onda će biti 100 posto uz njih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barić: 'Netanyahu je politički gotov'

Barić se osvrnuo i na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

"Netanyahu je politički gotov bez obzira na to kako će ovo završiti. Netko mora platiti za ovu obavještajnu pogrešku," rekao je i izrazio nezadovoljstvo njegovom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je poticao ekstremnu politiku naseljavanja izraelskih doseljenika, posebno na Zapadnu obalu. Izgleda da je zaista namjeravao anektirati Zapadnu obalu. Ali tu se radi i o širim procesima u Izraelu. Izrael je sve više sekularno društvo, gdje postoji jedna ortodoksna židovska manjina protiv koje su sve više normalni Izraelci", rekao je.

"Ovo nije samo rat između Izraela i Hamasa, ovo je najveća politička bitka Netanyahua za njegovo političko preživljavanje", dodao je Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njemu, situaciju pod kontrolom može držati samo SAD.

"Netanyahuov silazak s vlasti dovest će do ozbiljnog sudskog procesa i veliko je pitanje može li ostati na slobodi. Gledamo političara koji ne preza ni pred čim. Vidi se u pozadini priča, gdje bi on htio što dulje i brutalnije voditi rat i imate samo jednu državu i jednog čelnik na svijetu koji to usporava i može zaustaviti - Joe Biden i SAD. Da je netko drugi na čelu SAD-a, pitanje je kako bi to izgledalo", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska u UN-u prepoznala dobra djela Izraela: Život bez hrane i vode pod bombama i granatama može biti beskrajan

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo