Hrvatski aktivisti solidarni s turskim građanima u borbi za demokraciju!

4.6.2013.
11:30
VOYO logo

U pismu koje će predati turskom veleposlanstvu ističu i da kao aktivisti za ljudska i radnička prava, demokratizaciju i zaštitu okoliša i javnih dobara izražavaju solidarnost s turskim aktivistima i aktivistkinjama, te ih ohrabruju u njihovoj borbi za demokratsku Tursku.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno ograničavanje slobode u Turskoj

"Hrvatskoj su javnosti poznati slučajevi turskih državljanki Başak Şahin Duman i Vicdan Sahin Özerdem, koje su zbog svog aktivističkog i novinarskog djelovanja bile osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne, te koje je Republika Hrvatska nakon višemjesečnog zadržavanja u zemlji na koncu odbila izručiti Turskoj.

Nažalost, takvi slučajevi zaista nisu rijetkost: turska vlada na čelu s premijerom Recep Tayyip Erdoğanom i njegovom Strankom pravde i razvoja (AKP) već cijeli niz godina vrlo brutalnim metodama zatire sve oblike kritike koji dolaze od medija, akademske zajednice, političke opozicije i aktivista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljna politička prava, poput slobode izražavanja, javnog okupljanja i političkog te sindikalnog organiziranja, čije je poštivanje minimalan i nužan uvjet za demokraciju, u Turskoj su godinama vrlo otvoreno ograničavana, a oni koji aktivno kritiziraju vladu nerijetko bivaju lišeni slobode i bez odgovarajućih dokaza osuđivani na dugotrajne kazne zatvora.

Nasilna policija

Ovih su dana, međutim, turske vlasti otišle korak dalje u represiji i nasilju nad svojim građanima kako bi zaustavili ono što je počelo kao pobuna protiv otimačine javnog prostora i njegove privatizacije koja prijeti parku Gezi, u samom centru Istanbula, a preraslo u široki pokret protiv represivne vlasti koji je zahvatio i druge turske gradove poput Ankare, Izmira, Adane i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je prema prosvjednicima poduzela cijeli niz izrazito nasilnih metoda, poput korištenja dimnih bombi, suzavaca, vodenih topova, a u nekoliko je slučajeva na prosvjednike čak i pucala. Broj ozlijeđenih građana je dosegao četveroznamenkaste brojke, a ima i poginulih.

Svejedno, građani diljem Turske u sve većem broju pružaju otpor represivnoj Erdoğnovoj vladavini – čini se da bi upravo ovaj trenutak mogao biti prekretnica koja će u Turskoj osigurati velike promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je objavio otvoreni rat građanima

Smatramo da je svojim postupcima Erdoğanova vlada objavila otvoreni rat svojim građanima i da je još jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine.

Stoga poručujemo građanima Turske da ih, kao i aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta, podupiremo u njihovoj borbi za demokraciju, te mogućnost da se glasno zalažu za javni interes. Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da će se jasno pozicionirati prema nedemokratskoj Erdoğanovoj vladi i pridonijeti okončanju nasilja i represije, kao i međunarodnoj potpori borbi turskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solidarno, Akademska solidarnost, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, B.a.B.e., Brodsko ekološko društvo – BED, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Cenzura Plus, Direktna demokracija u školi, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Ekološko društvo Pan – Karlovac, Eko – Zadar, GONG, Hrvatsko debatno društvo, Info zona – Split, JEF Hrvatska, Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, Kuća ljudskih prava, Mirovna grupa Oaza, Mladi antifašisti Zagreba, Mreža mladih Hrvatske, Multimedijalni institut MaMa, Pravo na grad, Subversive Forum, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Protagora, Zelena akcija, Zeleni Osijek"

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo