Udar krize / Znali smo da je loše, ali ne toliko: Imamo najveći pad prodaje automobila u Europi!

Image
Foto: Pixsell

Pad turističkog prometa izazvao je i manjak potražnje za rent-a-carom

16.7.2020.
15:56
Pixsell
VOYO logo

Podaci agencije Promocija plus pokazuje neslavno prvo mjesto Hrvatske po padu broja prodanih automobila u prvih šest mjeseci ove godine.

Tako je Hrvatska u usporedbi s ostalim zemljama EU zabilježila najveći međugodišnji šestomjesečni pad od 54,4 posto prodanih, odnosno novoregistriranih novih automobila, Španjolska je na drugom mjestu s padom od 50,9 posto, dok je Portugal treći s padom od 49,6 posto. Pad veći od 40 posto zabilježeno je još u tri države: Italiji (-46,1 posto), Bugarskoj (-44,5 posto) i Grčkoj (-44,2 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve države koje su imale najveći pad su povezane i s turizmom. Pad turističkog prometa izazvao je i manjak potražnje za rent-a-carom. To je posebno vidljivo u Hrvatskoj. Prošle godine u prvih šest mjeseci svako drugo vozilo je bilo registrirano za potrebe najma.

Image
porschei idu /

Tržište automobila u Hrvatskoj malo je živnulo: Pogledajte koje modele Hrvati najviše kupuju

Image
porschei idu /

Tržište automobila u Hrvatskoj malo je živnulo: Pogledajte koje modele Hrvati najviše kupuju

Pad između 30 i 40 posto u ostatak država EU zabilježile su Francuska (-38,6 posto), Austrija (-35,9 posto), Poljska (-35,4 posto), Slovačka (-34,7 posto), Njemačka, Irska i Estonija (-34,5 posto), Luksemburg (-33,2 posto), Slovenija (31,9 posto9, Latvija i Rumunjska (-30,7 posto) te Belgija (-30,2 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ipak, uočava se smanjivanje međugodišnjeg pada za usporedne mjesece, tako je lipanj bio slabiji za 22,3 posto pod prošlogodišnjeg. U Hrvatskoj je u travnju pad iznosio 87,4 posto, u svibnju 76,2 posto te u lipnju pad od 49,6 posto.

Iz brojki od posljednjih šest tjedana vidljivo je da se polako primiču prošlogodišnjim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpopularniji model Škoda Octavia

Kako je prijašnje istraživanje Promocije plus pokazalo, u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prodano 17.436 automobila. U ožujku, kada je koronakriza već počela, prodana su 2724, a u travnju samo 1084 automobila. U svibnju ih je prodano 2173, a u lipnju je ostvarena brojka od 4150 automobila, što jasno upućuje na trend oporavka. Za usporedbu, međutim, u lipnju 2019. godine registrirano je ukupno 8235 novih automobila, a u prvih šest mjeseci više od 38.000 vozila.

Najpopularniji model prošli mjesec bila je Škoda Octavia, dok su Renault Clio i Dacia Sandero zauzeli drugo i treće mjesto. Četvrto mjesto pripalo je modelu Kia Stonic, a peto mjesto po popularnost među Hrvatima prošli mjesec imao je Volkswagen Golf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše autiju prodalo se u Gradu Zagrebu, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo