HRVATSKA ZADRŽALA KREDITNI REJTING: / Plenković: 'Ovo znači da smo donijeli dobre mjere za spas gospodarstva'

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
19.9.2020.
11:35
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da zadržavanjem investicijske razine kreditnog rejtinga Agencija Standard & Poor's potvrđuje da smo krizu zbog pandemije koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom, a Vlada je donijela snažne i pravodobne gospodarske mjere.

Kreditna agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je investicijsku razinu kreditnog rejtinga za Hrvatsku (BBB- uz stabilne izglede), što je posljedica stabilnosti gospodarstva početkom 2020., te potvrda ispravnosti snažnog odgovora Vlade na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, priopćeno je danas iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'U KRIZI JAČAJU AUTORITARNE TENDENCIJE' /

Sociolog upozorava da se okretanje 'demokraturi' vidi i u Plenkovićevom nastupu u saboru

Image
'U KRIZI JAČAJU AUTORITARNE TENDENCIJE' /

Sociolog upozorava da se okretanje 'demokraturi' vidi i u Plenkovićevom nastupu u saboru

Politička stabilnost

Agencija potvrđuje i važnost političke stabilnosti u Hrvatskoj, konstatirajući da je "na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. potvrđen snažan mandat Vlade predvođene HDZ-om" za nastavak borbe s gospodarskim izazovima i provedbu reformi, dodaje se.

"Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva", izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u povodu najnovije odluke Kreditne agencije (S&P).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo izvješće S&P-a, ističe Plenković, "važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU-a u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju".

Pad BDP-a oko 8 posto

Uz zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, najnovija odluka agencije Standard & Poor's potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja. U svojoj odluci u Agenciji ističu da se ove godine očekuje pad BDP-a za oko 8 posto, kao i da su mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta pridonijele jačanju otpornosti tržišta rada na krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, unatoč očekivanom padu turističkih prihoda, rezultati turističke sezone su zahvaljujući pravovremenim mjerama značajno bolji u odnosu na predviđenih 70 posto pada brojčanih pokazatelja u turizmu. S&P je potvrdio i da je Hrvatska pandemiju koronavirusa dočekala sa stabilnim gospodarstvom, što je omogućilo Vladi provedbu jakog proračunskog odgovora na suzbijanje posljedica krize i ublažavanja šokova na tržištu rada, ističu iz Vlade .

Uz očekivanja postupnog oporavka turističkog sektora, pozitivan doprinos očekuje se i od korištenja 22 milijarde eura osiguranih iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te programa Europa za nove generacije, što će ubrzati gospodarski oporavak, razvoj i investicije, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova Zagreba i okolice

U izvješću se napominje i mogućnost korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu Grada Zagreba i okolice nakon razornog potresa, a za što je već i stigao predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura.

Ujedno, naglašava se i važnost dogovora s Europskom središnjom bankom o valutnom swapu, kojom se omogućuje razmjena kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Uz očekivani nastavak održavanja razborite proračunske politike i nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM II) te proces približavanja europodručju, već od 2021. očekuje se i nastavak smanjenja javnog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema agenciji S&P, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od prosinca 2012. do ožujka 2019., nakon čega se za vrijeme mandata Vlade Andreja Plenkovića vratila na razinu BBB-, odnosno u investicijski kreditni rejting, zaključuje se u priopćenju iz Vlade RH.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo