Hrvatska vlada opet uspjela zbuniti Europsku komisiju

11.5.2012.
22:42
VOYO logo

Tako je Stano odgovorio na upit o tome kako u EK komentiraju da Ministarstvo gospodarstva novim tumačenjem Zakona o javnoj nabavi namjerava osloboditi tvrtke iz sastava Hrvatske elektroprivrede da u svojoj nabavi slijede odredbe tog zakona.

"Tijekom pregovora tijesno smo surađivali s Hrvatskom i usklađivali zakonodavstvo o javnoj nabavi s pravnom stečevinom EU. I dalje nadgledamo poštuje li Hrvatska preuzete obveze", odgovorio je Stano za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU je dala novac za jačanje sustava provedbe javne nabave

Inače, u Bruxellesu je nakon objave ove vijesti zavladala zbunjenost. Budući da u Bruxellesu nitko nije želio podrobnije komentirati tu najavu jer ih nitko iz Hrvatske nije obavijestio o tome, u Komisiji planiraju proučiti o čemu se tu radi jer upravo je sumnja da se korupcija u javnim poduzećima odvija u postupcima javnih nabava bila razlog zbog kojeg je Komisija u pregovorima tražila od Hrvatske da zakonski uredi to područje i maksimalno ga uskladi s europskim standardima.

Kako je neslužbeno objasnio jedan diplomat, ne samo da je Zakon o javnoj nabavi pisan uz konzultacije s EU nego je Unija i nakon stupanja tog zakona na snagu utrošila novac iz pretpristupnih fondova za jačanje administrativnih kapaciteta za provedbu novog sustava javne nabave. Konkretno, EU je plaćao osposobljavanje ljudi u Ministarstvu gospodarstva i Komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na sastanku predstavnika HEP-a, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske energetske regulatorne agencije, koji se sredinom travnja održao u Zagrebu, odlučeno je da pet HEP-ovih tvrtki neće biti obveznici Zakona o javnoj nabavi. Te bi tvrtke, kad budu kupovale vodu, uredski materijal, automobile i sve ostalo što nije direktno potrebno za održavanje elektroenergetskog sustava, trebale slijediti nabavne pravilnike koje će propisati uprava te tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo