sve proslijeđuju odvjetnicima / Hrvatska uzvratila Sloveniji udarac: stigle im kazne za ribare u Savudrijskoj vali, odgovornost preuzela država

Hrvatska je Sloveniji uzvratila kaznama za njihove ribare. No, straha u Piranu nema, jer im je još prije mjesec dana obećano da će sve troškove snositi država, pa su u tu svrhu već su angažirali i odvjetnika u Hrvatskoj

28.1.2018.
16:59
VOYO logo

Dok slovenska ratna topovnjača Triglav pod punim naoružanjem u luci Koper čeka, 
glavna vijest među slovenskim ribarima su kazne iz Hrvatske. Kažu da se ne boje. 

"Angažirali su odvjetnika iz Pule. Čim dobijemo kazne od Hrvatske pošaljemo ih tom odvjetniku", rekao je Silvo Radin, ribar iz Kopra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se hrvatska politika ponaša kao da je sve njihovo, ne zanima ih ništa", kazao je Dušan Kmetič, ribar iz Pirana.

"Naša vlada se obvezala da će se te kazne slati odvjetniku i država će to platiti", dodao je njihov kolega Matjaž Lazar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažiran je još prije mjesec dana, pulskom odvjetniku Ivicu Senjaku zasad se nitko od slovenskih ribara nije javio.

"Nitko do sada. Pitanje je koliko su osnovani ti prekršaji.. ako predsjednici i premijeri ne znaju gdje je granica kako da ribari znaju, i kako se može dokazati da je taj prekršaj", kaže odvjetnik Ivica Senjak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kazne koje mogu očekivati su - zbog nezakonitog prelaska državne granice od dvije do 10 tisuća kuna, a predviđena je i kazna zatvora do 30 dana. Za nezakoniti ribolov kazne su od 15 do 50 tisuća kuna, no očekuje se da će s njima ići kasnije. 

Dok je Hrvatska ekspresno odgovorila Sloveniji i pokazala jedinstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba odgovoriti istom mjerom, to je jedini način u međunarodnom pravu možete odgovoriti, reciprotitet...", Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike.

Slovenski vrh zasad šuti. Uvijek brbljavi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za vikend je otvorio Instagram profil, ali o kaznama nije govorio. No zato je za slovenske medije stanje u Piranu prva vijest. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat kaznama se nastavlja. Već ovaj tjedan stići će kazne hrvatskim ribarima od 500 do 1200 eura, a najavljeno je slanje novih.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike