Hrvatska uspješno propušta prilike za razvoj

Poručivši iz Rusije kako je Hrvatska definitivno ispala iz projekta izgradnje plinovoda Južni tok, predsjednik Mesić proširio je samo jednu vijest u nizu istih o propuštenim prilikama.

16.12.2009.
8:54
VOYO logo

Iako je rekao da je Hrvatska ispala iz igre za izgradnju velikog plinovoda Južni tok, predsjednik Stjepan Mesić dogovorio je s premijerkom Jadrankom Kosor nove poteze kako bi se pojačala energetska suradnja s Rusijom, piše Slobodna Dalmacija.

Stručnjak za energetiku Igor Dekanić istaknuo je kako su i prije ispadanja iz Južnog toka zabilježeni propusti na projektima DružbaAdria i pri otezanju izgradnje LNG terminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, kad je o stagnaciji u energetici riječ, jedina zemlja u regiji koja još nije privukla privatne i strane investicije u proizvodnju električne energije, što je, primjerice, pošlo za rukom i Makedoniji i Crnoj Gori.

Ekonomist Damir Novotny dodao je kako je Hrvatska propustila i veliki val ulaganja autoindustrije u tranzicijske zemlje koji se događao krajem devedesetih i početkom ovog desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedna smo od rijetkih tranzicijskih zemalja koja nema autoindustriju, a neke zemlje ih imaju i po nekoliko. Hrvatska se mogla i trebala u svojim gospodarskim strategijama obratiti velikim igračima u autoindustriji'', istaknuo je Novotny.

Svojedobno se govorilo o interesu Hyundaija za otvaranje tvornice u Hrvatskoj, no sve je završilo samo na govorkanjima i pokojem pismu namjere. Kao, uostalom, i u slučajevima svojedobnog interesa Samsunga za ulaganja u brodogradnju i preostale željezare, Hutchinsona za riječku Luku i drugih multinacionalki za ulaganja u Hrvatsku, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912140548006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo