zaradili i priznanje / Hrvatska tvrtka uspjela spojiti ljubav prema okolišu i kemiji i tako pomoći zbrinuti opasni otpad

Pritom su zaradili i priznanje Europske agencije za kemikalije, ali i europski certifikat zaštite okoliša

8.2.2021.
21:30
VOYO logo

Ako ste u djetinjstvu uživali u pokusima na satu kemije, onda je naša sljedeća priča za vas. Jedna hrvatska tvrtka uspjela je spojiti ljubav prema okolišu i kemiji te tako pomoći zbrinuti opasni otpad u Hrvatskoj. 

Pritom su zaradili i priznanje Europske agencije za kemikalije, ali i europski certifikat zaštite okoliša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od startupa iz Svete Nedelje do moderne tvrtke za zbrinjavanje opasnog otpada. U samo 4 godine izrasli su u 1. tvrtku u ovom dijelu Europe koja se bavi regeneracijom otpadnih otapala. 

"Preko 95% otpada završava natrag u industriji. Dakle, ne ide na spaljivanje i ne ide na deponiranje ili bilo kakvu vrstu uništavanja. Dakle, opasni otpad ponovno pretvaramo u proizvod i vraćamo ga uglavnom istim industrijama od kojih je ustvari taj otpad i potekao", kaže direktor Premifaba Igor Podravac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sigurno ste se pitali /

Ako razdvajate otpad možda nehotice činite jednu grešku zbog kojeg vam sav trud pada u vodu...

Image
Sigurno ste se pitali /

Ako razdvajate otpad možda nehotice činite jednu grešku zbog kojeg vam sav trud pada u vodu...

Mnoge tvrtke uštede i do milijun kuna na godinu

Zahvaljujući ovakvom zbrinjavanju industrijskog otpada poput acetona, etanola ili nitrorazrjeđivača u bojama i lakovima, mnoge tvrtke uštede i do milijun kuna na godinu. 

"To su sve organska otapala zaprljana pigmentom, bojama... I onda mi se bavimo destilacijom gdje opet te tvari razdvajamo od čistih organskih otapala, organska otapala analiziramo i ukidamo im status otpada i vraćamo na tržište", govori tehnički direktor Premifaba Dominik Mahnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali na tržištu nedostaje kemičara koji bi im pomogli u tome. Zato su odlučili pokrenuti inicijativu u osnovnim školama te tako djeci približiti znanost i odgovorno gospodarenje otpadom. 

"To su dosta ovako interesantne stvari da se djeci približi cijeli taj STEM način razmišljanja, da ipak razmišljaju o znanosti, tehnologiji, matematičkim principima , kemijskim načelima, fizikalnim", tvrdi voditeljica kontrole kvalitete i laboratorijskih aktivnosti u Premifabu Silvija Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem bismo također htjeli pozvati sve osnovne škole koje su zainteresirane da za 7. i 8. razrede pokrenemo STEM revoluciju i u kemiji", dodaje Podravac.

Jer revoluciju zbrinjavanja opasnog otpada u Hrvatskoj već su pokrenuli. No, otpada je sve više i sve veći je izazov kako ga zbrinuti uz što manje štete za okoliš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo