STIŽE POMOĆ / Hrvatska Turskoj šalje 40 spašavatelja. Trut: 'Oni mogu tragati i spašavati u najtežim uvjetima'

Image

'Turski kolege su tražili kad timovi dolaze da budu samodostatni za 10 dana boravka na terenu. Imamo kompletnu opremu za njihov smještaj, boravak, prehranu, sve ono što im je potrebno da 10 dana mogu živjeti na jednom terenu', rekao je Trut

6.2.2023.
16:49
VOYO logo

Hrvatska se uključila i šalje pomoć Turskoj, a reporter RTL-a Danas Boris Mišević razgovarao je o detaljima s Damirom Trutom, ravnateljem Ravnateljstva civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Trut je potvrdio da u Tursku oko 18 sati kreće 40 pripadnika državne intervencijske postrojbe koja se sastoji od profesionalaca i pričuvnika koji mogu biti iz raznih spašavateljskih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Apokaliptične scene /

VIDEO U Turskoj gore plinovodi, oštećena brojna infrastruktura

Image
Apokaliptične scene /

VIDEO U Turskoj gore plinovodi, oštećena brojna infrastruktura

"To su ljudi koji su osposobljeni i opremljeni da mogu u najtežim uvjetima urbanog spašavanja, u ruševinama, tragati i spašavati unesrećene. To je srednja oprema, poluteška oprema. Imaju različite alate, sonare za pretraživanje, kamere, puno te opreme. Imaju i 10 pasa koji su vrlo dobri za spašavanje i traganje za unesrećenima. To je oprema certificirana od Europske komisije kao i modul koji je osposobljen za sve aktivnosti", kazao je Trut.

"Turski kolege su tražili kad timovi dolaze da budu samodostatni za 10 dana boravka na terenu. Imamo kompletnu opremu za njihov smještaj, boravak, prehranu, sve ono što im je potrebno da 10 dana mogu živjeti na jednom terenu", dodao je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedno s Europskom komisijom gradimo ovakve sustave koji su nam dobri i kvalitetni da možemo pomagati drugima i dati naš obol kao mala država koja ima dobru opremu, kvalitetne ljude. Ta oprema koja dolazi velikom većinom je kupljena iz fondova EU", dodao je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo