proizvodnja dizela / Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu zbog rafinerije u Rijeci

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Rasprava u Vijeću EU počela je odmah u srijedu, kad je Europska komisija predložila šesti paket sankcija protiv Rusije s embargom na naftu

6.5.2022.
10:45
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska se zalaže za izuzeće po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla uvoziti derivat za proizvodnju dizela, piše u petak Večernji list.

U raspravama među državama članicama u Vijeću EU, koje treba usvojiti prijedlog Europske komisije o embargu na uvoz ruske nafte za šest mjeseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla uvoziti tzv. vakuum plinsko ulje, neslužbeno doznaje Večernji list u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"VGO (Vacuum Gas Oil) je sirovina neophodna za proizvodnju dizela, a Inina rafinerija je optimizirana za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori opskrbe VGO-a na tržištu su prilično ograničeni. Slijedom toga, INA se zalaže za daljnju kupovinu VGO-a, kao što je to bio slučaj i dosad", odgovorila je INA na upit nakon neslužbene informacije iz Bruxellesa.

Image
ŠESTA FAZA /

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Image
ŠESTA FAZA /

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Rasprava u Vijeću EU počela je odmah u srijedu, kad je Europska komisija predložila šesti paket sankcija protiv Rusije s embargom na naftu kao ključnim dijelom paketa, a nastavljena je i jučer, vjerojatno će i sutra, jer još nema naznaka konsenzusa. Najveću prepreku predstavlja Mađarska, koja tvrdi da neće pristati na prijedlog Komisije koji bi toj zemlji, kao i Slovačkoj, ostavio mogućnost da rusku naftu kupuju do kraja 2023., dulje od ostalih država članica. Mađari su na prvom sastanku u srijedu rekli da traže permanentno izuzeće, dok su Slovaci navodno tražili izuzeće do 2025., a Češka i Bugarska signalizirale su da bi i one rado bile izuzete od embarga, barem do kraja 2023., kako je Komisija predložila za Mađarsku i Slovačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka, kako neslužbeno doznajemo, nije sretna zbog toga što Komisija u prijedlogu novih sankcija predviđa zabranu prevoženja ili osiguranja prijevoza ruske nafte bilo gdje u svijetu. Takva odredba pogađa grčke i druge europske brodare, ali poanta kojom se Komisija vodila je da se spriječi mogućnost da naftu koja je išla u EU Rusi jednostavno preusmjere prema drugim kupcima u svijetu.

O svemu se još raspravlja i konačna odluka o embargu na rusku naftu može na kraju biti usvojena u obliku koji odstupa od Komisijina prijedloga. Zasad nema naznaka o tome nailazi li hrvatski zahtjev na plodno tlo ili ne, piše novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo