HRVATSKA SOA JE SMATRA OPASNOM: / Država ne želi zaštititi Iračanku u kolicima, majku i žrtvu Islamske države

Image
Foto: Ilustracija, PIXELL/Thinkstock

Hrvatska je odbila pružiti zaštitu Iračanki, majki troje djece, invalidu u kolicima.

16.5.2017.
7:10
Ilustracija, PIXELL/Thinkstock
VOYO logo

Neobrazloženu 'zapreku' SOA tumači kao sigurnosnu zapreku, odnosno SOA tvrdi kako predstavlja sigurnosnu ugrozu.

Iračanka je po nacionalnosti Kurdkinja, a iz Iraka je pobjegla zbog problema s ISIS-om. Naime, pripadnici takozvane Islamske države govorili su joj da nije muslimanka jer se ne odijeva onako kako oni smatraju da bi trebala i zato jer se druži s nemuslimanima, piše Novi list. Nakon što su zauzeli dio u kojem je ona živjela, počeli su zlostavljati kršćane i Kurde te otimati djevojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maltretiranje od strane pripadnika ISIS-a

Sve su žene, uključujući i nju, natjerali da nosi hidžab. Stradala je kada je u napadu Isisa na dom njezinog prvog susjeda. Od siline eksplozije urušila se i njezina kuća te je ona teško ozlijeđena.

Vjeruje kako bi bila ubijena da se kojim slučajem vrati u Irak. Njezin kolega, inače Arapin, rekao joj je kako je zapovjednik ISIS-a naredio da se likvidra nju i njezinu obitelj. MUP je uvažio njezine navode, zaključio da se već prisiljavanje na nošenje hidžaba može smatrati proganjanjem na vjerskoj osnovi, zaključio je i da su mete Islamske države pripadnici etničkih i vjerskih manjina i među njima navodi i Kurde te dodao i da etničke i vjerske manjine zlostavlja ISIS. To uključuje i usmrćenja, otmice, silovanja, ropstvo, prisilna obraćenja, raseljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog neobrazložene 'zapreke' ove godine odbijeno najmanje 30 ljudi

Ipak, Iračanka je odbijena zbog već spomenute zapreke.

Udruge Centar za mirovne studije i Are You Syrious nedavno su upozorile da je od početka godine u najmanje 30 slučajeva zahtjev za zaštitom odbijen i to zbog neobrazložene 'zapreke'. Takvi slučajevi primarno dolaze iz Iraka i Sirije, najčešće iz Bagdada, Mosula i Alepa. U svim takvim slučajevima MUP je zaključio kako postoji osnova za zaštitu, no temeljem ocjena SOA-e ti su zahtjevi ipak odbijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo