Hrvatska slavi Dan pobjede i 17. obljetnicu Oluje

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale braniteljima od 2008. godine se uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5.

5.8.2012.
9:09
VOYO logo

Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska se prisjeća vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je prije 17 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja. Središnja svečanost i ove se godine održava u Kninu, piše HRT.

''Danas kada se sjećamo možda najvećeg dana naše moderne povijesti - pobjede u 'Oluji', želim izraziti svoje poštovanje vašem djelu, onome što ste učinili u vrijeme rata. Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH neki put sam impresioniran činjenicom što, prema Ustavu, zapovijedam i onima koji su veliki junaci i veliki pobjednici jednog rata'', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović. Premijer Zoran Milanović je istaknuo da u obilježavanju Oluje treba maknuti politiku i dovesti branitelje. Istaknuo je kako Kninska tvrđava nije mjesto za političke govore te da on neće koristiti i zlorabiti ovaj prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo