odlučeno na sjednici vlade / Hrvatska pomaže Grčkoj i Italiji: u iduće dvije godine primamo do 550 izbjeglica iz zemalja izvan EU!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je donijela odluku o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja koji ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite

16.7.2015.
11:56
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U iduće dvije godine Hrvatska će prihvatiti do 550 izbjeglica iz zemalja izvan Europske unije i tako zajedno s ostalim članicama EU pomoći Grčkoj i Italiji koje trpe pojačan pritisak na azilni sustav, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade.

Vlada je donijela odluku o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja koji ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

To je odgovor na brojne humanitarne katastrofe koje se u zadnje vrijeme događaju na Sredozemlju, te posljedično na pojačan pritisak na azilni sustav EU, prije svega Italije i Grčke, u koje dolazi veliki broj tražitelja međunarodne zaštite, kao i veliki broj raseljenih osoba iz Sirije, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladina odluka je implementacija zaključaka Europskog vijeća o pružanju pomoći za 60.000 osoba, donesenih krajem lipnja, kojima se od država članica EU traži da do kraja srpnja usvoje programe premještanja i preseljenja, odnosno pokažu solidarnost u vidu premještanja i preseljenja tražitelja međunarodne zaštite i izbjeglica, dodaje Ostojić.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se privremeno iz Grčke i Italije u druge članice EU u dvije godine premjestiti 40.000 osoba koje su već na tlu tih dviju zemalja, te preseliti 20.000 osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita.

Hrvatska će prihvatiti 150 osoba po osnovu preseljenja i 400 osoba po osnovu premještanja, a radi toga je osnovana i Međuresorna radna skupina sastavljena od predstavnika tijela u čijoj nadležnosti su poslovi i zadaće u vezi s prihvatom, smještajem i integracijom izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo