pomoć ukrajini / Hrvatska ostaje bez više od polovice transportnih helikoptera, a MORH se pozvao na tajnost

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Milanović smatra da ga Vlada protuzakonito i protuustavno zaobilazi i da ga opterećuje traženjem supotpisa za poklanjanje letjelice

10.11.2022.
16:40
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon vijesti o tome kako Hrvatska namjerava donirati 14 vojnih transportnih helikoptera Ukrajini kao dio pomoći toj zemlji u borbi protiv ruske invazije postavlja se pitanje kako će se nadomjestiti taj gubitak. Prvi je to u javnost iznio hrvatski predsjednik Zoran Milanović tijekom jučerašnjeg posjeta Interliberu.

Predsjednik je kritizirao ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je kako kaže, je zapadnim partnerima deklarirao Hrvatsku kao jednu od država u kojima bi se trebala odvijati planirana obuka ukrajinskih vojnika, za što predsjednik kaže da se bez njegova potpisa ne može ostvariti, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović smatra da ga Vlada protuzakonito i protuustavno zaobilazi oko takvih stvari, a da ga bezrazložno opterećuje traženjem supotpisa na poklanjanje letjelica Ukrajini, za što, kako tvrdi, nije nadležan jer je riječ o imovini, ne o ljudima.

Image
o prodaji fortenove /

Milanović: 'Plenković voli prijetiti bez veze i u prazno. Proziva SOA-u, to je neodgovorno'

Image
o prodaji fortenove /

Milanović: 'Plenković voli prijetiti bez veze i u prazno. Proziva SOA-u, to je neodgovorno'

''Ministar je to napravio bez ikakvih konzultacija i razgovora sa mnom kao vrhovnim zapovjednikom. Ne možeš preuzeti obvezu da će HV sudjelovati u obuci u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Ima država koje se nisu još očitovale jer njihovim ministrima nije palo na pamet preuzeti obvezu bez konzultiranja i traženja suglasnosti onih tijela koja po njihovim ustavima odlučuju o tome. U Hrvatskoj sam to ja. Istovremeno, od mene traže prethodno mišljenje o poklanjanju Ukrajini 14 helikoptera koji su neperspektivni. To mogu bez mene. A moje mišljenje neće dobiti jer mi nisu obrazložili kako će to nadomjestiti. Neću biti protiv, ali neću pisati mišljenje. Boje se donijeti tu odluku'', rekao je Milanović u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izjave predsjednika Milanovića da se zaključiti da je riječ o starijim inačicama helikoptera ruske proizvodnje tipa Mi-8 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a koje je Hrvatska nabavila još za vrijeme Domovinskog rata. Tim helikopterima uskoro istječu resursi , kako tportal neslužbeno doznaje, za njih pet-šest već iduće godine, a ostalima resursi istječu 2025.

Upitani o doniranju helikoptera, iz MORH-a su odgovorili: ''Sve odluke o donaciji tehničke i vojne pomoći Ukrajini klasificirane su, stoga nismo u mogućnosti iznositi podatke o vrsti opreme koju Hrvatska donira. Kada je riječ o klasificiranim podacima, Zakon o tajnosti podataka sve jednako obvezuje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo