Afrička svinjska kuga / Hrvatska objavila rat divljim svinjama zbog kuge: Lovci upozoravaju na moguće istrebljenje ove vrste

Afrička svinjska kuga prijeti Hrvatskoj, pa Ministarstvo poljoprivrede stoga donosi naredbu o smanjenju brojnog stanja divljih svinja

28.1.2019.
16:25
VOYO logo

Hrvatska je objavila rat divljim svinjama i to do biološkog minimuma, kako stoji u novoj naredbi Ministarstva poljoljoprivrede u Zakonu o lovstvu. Razlog je prijetnja od Afričke kuge, za koju nema cjepiva, prenosi se zrakom, a upavo je divlja svinja ona koja prenosi ovu bolest. No lovci kažu: nikada rigorozniji lovni zakon u povijesti nije donesen i ne podržavaju ga.

"Ja sam lovac 20 godina. Nikada nije bilo takve hajke i da se išlo na takvo drastično smanjenje divljih svinja. Pogotovo zato što svinjska kuga nije nigdje tu u blizini. Koliko mi je poznato, sjever Mađarske, Rumunjska, Bugarska", kazao je Mario Škegro, lovnik lovačkog društva "Hrast" Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovci strahuju

Naredba donosi odredbe kao što su:

  • izlučenje svakog grla svinje divlje
  • nema lovostaja
  • dozvoljena upotreba optičkih ciljnika
  • dozvoljena upotreba ciljnika za noćni lov
  • dozvoljen lov - divljih svinja na hranilištima kako bi se namamile za odstrijel

Pa lovci, koji hrane, održavaju i vode brigu o reprodukciji životnjske vrste strahuju – Hrvatska bi mogla ostati bez divljih svinja, a lovački etički kodeks to im ne dozvoljava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba bukvalno shvatiti da ti moraš sve istamaniti", tvrdi Andrija Vučković, predsjednik lovačkog društva "Hrast". "Ti moraš ostaviti za sljedeće generacije kako su generacije prije nas ostavljali nama. Sad ispada da mi sve to trebamo potamanit", tvrdi Škegro. 

Nova naredba Ministarstva opravdava se strahom od velike ekonomske štete: jer iako Afrička kuga nije opasna po ljude, mogla bi usmrtiti domaće svinje na hrvatskim farmama. A lovnik lovačke udruge "Hrast" ima i poruku za ministra Tolušića koja glasi: "Mislim da su malo previše rigorozne ove mjere koje uvodimo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa predlažu izmjene zakona i sporne im naredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo