nismo ga ni vidjeli / Hrvatska narodna banka kupila tonu i pol zlata pa ga odmah proslijedila...

Image
Foto: Pixsell (Davor Puklavec) /Shutterstock

Iz Jugoslavije smo naslijedili zlatne rezerve i do rujna 2001. imali smo 13,2 tona zlata. No za vrijeme Željka Rohatinskog prodane su zlatne rezerve za 272 dolara po unci i zaradilo se 115 milijuna dolara. da se to zlato čuvalo do danas, vrijedilo bi oko 830 milijuna dolara

2.2.2023.
9:37
Pixsell (Davor Puklavec) /Shutterstock
VOYO logo

Krajem prošle godine Hrvatska narodna banka (HNB) kupila je nešto više od tonu i pol zlata, a zadnji je put taj plemeniti metal čuvala 2001.

Zlato je u bilanci HNB-a ipak bilo jako kratko te je ono odmah proslijeđeno u Frankfurt, u kojem se nalazi središte Europske centralne banke (ECB), piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu informaciju objavio je analitičar World Gold Councila, Krishan Gopaul na svom Twitter profilu. Od ulaska u eurozonu 1. siječnja ove godine, osim što upravlja vlastitim deviznim pričuvama, HNB sudjeluje i u upravljanju dijela međunarodnih pričuva ECB-a, kao i sve druge banke eurozone.

Međunarodne pričuve Europske središnje banke služe za osiguravanje kredibiliteta europskog sustava središnjih banaka (ESSB) i mogu se koristiti pri intervencijama na deviznom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke propisano je da nacionalna središnja banka država članica prilikom pristupanja eurosustavu prenosi Europskoj središnjoj banci dio svoje imovine, pa je tako morao i HNB.

Image
umjesto rudarenja /

Reciklirano zlato iz SIM kartica može se koristiti u farmaciji i učiniti lijekove održivijima

Image
umjesto rudarenja /

Reciklirano zlato iz SIM kartica može se koristiti u farmaciji i učiniti lijekove održivijima

Prema kapitalnom ključu, nacionalne središnje banke uplaćuju novac u odnosu na postojeće stanje međunarodnih pričuva ECB-a, a taj ključ diktira da se 85 posto iznosa prenosi u američkim dolarima, a 15 posto u zlatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB je u ECB trebao preseliti 639,9 milijuna eura, odnosno 580,1 milijun u američkim dolarima i 96 milijuna eura vrijednog zlata koje središnja banka u tom trenutku nije imala.

"Za potrebe prijenosa zlata Hrvatska narodna banka je u prosincu 2022. na tržištu pribavila adekvatan iznos nealociranog zlata (bez fizičkog transporta u Hrvatsku). Sam prijenos deviznih pričuva ESB-u, odnosno datum namire transakcije, bio je 3. siječnja 2023. Na temelju prijenosa dijela međunarodnih pričuva u Europsku središnju banku, HNB u svojoj bilanci na strani imovine zadržava istovjetan iznos potraživanja od ESB-a", rekli su u HNB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, kako HNB nije imao dovoljno zlata, kupio ga je na slobodnom tržištu i prebacio na račune ECB-a.

Hrvatske zlatne rezerve naslijeđene iz Jugoslavije, često su bile tema žestokih političkih rasprava. Hrvatska je do rujna 2001. imala 13,12 tona zlata, a HNB pod Željkom Rohatinskim prodao ga je za 272 dolara po unci i zaradio 115 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se 13 tona zlata iz doba Jugoslavije čuvalo do danas, vrijedilo bi oko 830 milijuna dolara.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo