meteoalarm za cijelu zemlju / Hrvatska na udaru opasne oluje: budite oprezni, slijede jak vjetar i obilna kiša!

Nad Hrvatskom se nadvila jaka oluja koja donosi obilnu kišu i jak vjetar. RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar objasnila je o kakvoj je oluji riječ.

10.10.2015.
19:36
VOYO logo

Navikli smo da nam najviše kiše i najjače bure donese takozvana Genovska ciklona, no ova ipak nije nastala u Ligurskom moru. Nastala je u sjevernoj Africi, zatim ušla u srednje Sredozemlje i preko Tirenskoga mora ušla na Apeninski poluotok - na Siciliji i dijelu talijanske obale jutros je kiša pokrenula klizišta i izazvala bujice.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm za cijelo područje naše zemlje, a najviši stupanj izdan je za južnu Hrvatsku. Tu se očekuje najveća količina kiše, moguće i više od 100 milimtara u 24 sata, što može izazvati bujice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probleme će stvoriti i okretanje vjetra s juga na oštro (južni) i garbin (jugozapadni vjetar). Oni su neugodni u lukama okrenutim na zapad odnosno na otvoreno more jer valovi od tog vjetra naguravaju more na obalu, pa je u takvim situacijama izgledno i poplavljivanje niskih dijelova obale. Osim toga, izazivaju neugodne valove jer se valovi od vjetra tada počinju križati s valovima od juga, takozvanog mrtvog mora. 

Što se ostatka zemlje tiče, pod Velebitom će bura svoj vrhunac, odnosno orkansku jačinu udara, doseći za otprilike sat-dva i tom jačinom puhati sve do sutra iza podneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostatku zemlje bit će kišovito, vjetrovito i sve hladnije. Vrlo neugodno, no ne tako dramatično kao na moru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo