nedovoljno dostupne informacije / Hrvatska na sramotnoj listi, gora od Bangladeša: građani ne znaju kako se troši njihov novac!

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Lijepa Naša po tome ima rezultat koji pokazuje da je država koja pruža 'ograničene informacije o državnom proračunu', priopćeno je u osvrtu Instituta za javne financije

10.9.2015.
14:53
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je po otvorenosti računa, točnije količini informacija o državnom proračunu, još točnije informacija koje građani imaju o tome kako se troši njihov novac na sramotnoj rang listi, i to na popisu iza zemalja kao što su Bangladeš, Papua Nova Gvineja, Kirgistan i Uganda.

Neprofitna organizacija International Budget Partnership (IBP) u četvrtak je objavila Indeks otvorenosti proračuna 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku taj indeks iznosi 53 od maksimalno mogućih 100 bodova, što je pogoršanje za osam bodova u odnosu na indeks objavljen 2012. godine. 

Lijepa Naša po tome ima rezultat koji pokazuje da je država koja pruža "ograničene informacije o državnom proračunu", priopćeno je u osvrtu Instituta za javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: openbudgetsurvey.org

(Foto: openbudgetsurvey.org)

To nam govori kako Hrvatima nije dostupno dovoljno informacija koje bi omogućile građanima kvalitetno nadziranje potrošnje novca iz državnog proračuna, a iz Instituta smatraju da je do pogoršanja došlo  jer u prijedlogu državnog proračuna za 2014. nisu prikazane informacije o ostvarenim prihodima i rashodima za godine koje prethode proračunskoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo