sjajan rezultat transplantacijskog tima / Hrvatska na drugom mjestu po broju transplantiranih pacijenata na milijun stanovnika

Transplantacije koje hrvatski liječnici izvode ne iziskuju samo znanje nego i hrabrost. Ovjenčani najsjanijim svjetskim priznajima i zahvalama ljudi čije su živote spasilinastavljaju osvajati svjetske vrhove

1.12.2016.
19:03
VOYO logo

Nakon dva sata i 12 minuta u zagrebačkoj bolnici Merkur transplantirana je 102 jetra.

"U ovom slučaju donor je iz Njemačke. Ovo je takozvani payback, znači Nijemci nama vraćaju jetru koju su uzeli prije nekog vremena zbog urgencije pacijenta", pojasnio je kirurg Branislav Kocman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza tima je više od 1000 transplantacija jetre, pa tako jedan od najsloženijih zahvata postaje rutina. 

"Transplantacijski program ne bi mogao ići da nemamo jako dobre eksplantacijske bolnice, a mi ih trenutno u Hrvatskoj imamo oko 22-23 eksplantacijske bolnice i to je tajna uspjeha", kaže kirurg Stipislav Jadrijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prva u svijetu s gotovo 34 transplantacije jetre na milijun stanovnika. Prošle godine najviše je presađeno bubrega - 213, zatim 141 jetra, 37 srca i 8 gušterača.

Više od 300 stručnjaka o svemu će razgovarati na Prvom kongresu Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekuje se uspješan kongres. Počinje 2. i završava 3. Imamo veliki broj naših sudionika jer je to bila naša želja i interes da sudjeluju naši liječnici", rekao je Kocman. 

A od tada do danas Hrvatska se popela visoko. Na sam vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo