izmjene zakona / Hrvatska među tri europske države u kojoj će roditelji primati pune plaće tijekom porodiljnog

Image
Foto: Thinkstock

Imeđu ostalog, razmišlja se i povećanju mirovina žena koje su bile, odnosno tek će biti na roditeljskom dopustu

16.10.2018.
16:05
Thinkstock
VOYO logo

Pomoćnik ministrice Nade Murganić otkrio je danas kako Ministarstvo za demografiju i obitelj priprema izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prema kojima će delimitirana biti i naknada za majke odnosno očeve tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta.

Pomoćnik Ivica Bošnjak kazao je kako vjeruje da bi zakonske izmjene na snagu mogle stupiti u prvoj polovici 2019. godine te da će Hrvatska biti jedna od samo tri europske države u kojima bi roditelji iznos pune svoje plaće primali za trajanja cijelog roditeljskog dopusta, piše Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Bošnjak je kazao kako su u pripremi i izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema kojima će ženama koje pokušavaju začeti biti omogućen veći broj besplatnih postupaka potpomognute oplodnje, također moguće već u prvoj polovici iduće godine.

Imeđu ostalog, razmišlja se i povećanju mirovina žena koje su bile, odnosno tek će biti na roditeljskom dopustu. "Imali smo upita o tome, i mogu reći da Ministarstvo radi na rješenju i tog problema", odgovorio je Bošnjak na upit Novog lista hoće li se i na koji  način država pozabaviti činjenicom da vrijeme provedeno na roditeljskom dopustu majkama, odnosno očevima koji koriste roditeljski dopust, može značajno smanjiti iznos buduće mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njen izračun ulazi i rodiljna odnosno limitirana roditeljska naknada, koja može biti i niža od plaće, pa što je žena više puta koristila roditeljski dopust buduća će joj mirovina biti manja. 

Delimitacija naknada u prvoj polovici 2019.

Država je prije deset godine u potpunosti delimitirala iznos rodiljne odnosno roditeljske naknade za prvih šest mjeseci, koja je dotad iznosila najviše 4.250 kuna, a prošle godine s 1. srpnjem iznos novčanih naknada u preostalom dijelu rodteljskog dopusta povećan je sa 2.660 na 3.991 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon proteka tih prvih šest, odnosno osam mjeseci roditeljskog dopusta, za blizance, treće i svako sljedeće dijete limit je pak povećan sa 1.663 kune na 2.328 kuna, koliko sad dobivaju i nezaposleni roditelji i roditelji izvan sustava rada, a naknade bi također u prvoj polovici 2019. trebale biti delimitirane pa bi majke ili očevi trebali dobivati iznos svoje prijašnje plaće, piše Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo