POHVALIO NAS UNICEF / Hrvatska među najboljima u svijetu: 'Kod žena koje su dojile manja je stopa raka dojke'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Gotovo 80 posto djece u Hrvatskoj isključivo se hrani majčinim mlijekom prva dva mjeseca života

26.7.2019.
21:50
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je pri samom svjetskom vrhu kada je riječ o dojenju - podatak je kojim su se pohvalili u KBC-u Zagreb, uoči 29. Međunarodnog tjedna dojenja. 

Ljestvica se drži visoko pa će Ministarstvo zdravstva i UNICEF dodatno opremiti sva rodilišta u Hrvatskoj kako bi uvjeti bebama i majkama bili još bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dojit ću sigurno"

Nikolini je maleni Luka drugo dijete - i njega će, baš kao i prvo, pokušati dojiti što dulje. "Dojit ću sigurno. Samo je pitanje koliko dugo ću moći. Koliko god budem mogla, toliko se nadam da i hoću", kazala je Nikolina Paić. 

Hrvatske su majke pozitivan primjer - jer kad je riječ o dojenju, gotovo 80% djece isključivo se hrani majčinim mlijekom prva dva mjeseca života. Stagnacija je vidljiva nakon što dijete navrši 6 mjeseci, no bez obzira na to, naša je zemlja među vodećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je jedna od pet najuspješnijih zemalja na svijetu, uz Norvešku i Švedsku, u kojima sva rodilišta, njih čak 31, provode inicijativu 'Rodilište - prijatelj djece'. To je pridonijelo tome da se velik broj novorođenčadi hrani isključivo dojenjem", kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo

"Dojiti bebe je nešto što garantira zdravlje"

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju dojenje već sat vremena nakon djetetova rođenja te isključivo dojenje u bebinih prvih 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svega par zemalja s nama se može uspoređivati, ali to ni u kojem slučaju ne znači da svi zajedno, a posebice medije molim, da ne trebamo na tome ustrajati, jer dojiti bebe je nešto što garantira zdravlje i pravilan razvitak djeteta", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić

Zdravlje djeteta, ali i majke -  jer dojenje ne samo da smanjuje rizik od infekcija u djece već smanjuje i rizik za razvoj raka kod majki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valja istaknuti značaj dojenja za ženu, primjerice, ja kao onkolog mogu spomenuti da je rak dojke bitno niži po javnosti u žena koje su dojile u usporedbi s onima koje nisu", rekao je  zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Stjepko Pleština

Korist od dojenja može imati i ekonomija jer zbog nedostatka hranjenja majčinim mlijekom, nastali zdravstveni troškovi svijet stoje milijardu dolara na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo