DALEKO OD CILJA / Hrvatska kaska: 'Odlažemo 70 posto otpada, a EU direktiva govori da to treba biti maksimalno 10 posto'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Thinkstock

U Hrvatskoj trenutno recikliramo oko 30 posto otpada

4.10.2019.
12:16
Goran Stanzl/PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, istaknula je da je gospodarenje otpadom već davno dio kružnog gospodarstvo i utječe na čitavo gospodarstvo i društvo.

"Plan gospodarenja otpadom je čitav ciklus od stvaranja, zbrinjavanja do prerade i recikliranja i ponovne uporabe toga otpada kao industrijske ili energetske sirovine. Postojeća EU regulativa podrazumijeva da do 2020. recikliramo 50 posto papira, plastike i metala te 75 posto građevinskog otpada. No, lani je donesena i nova regulativa do 2035. koja diže te standarde za 10-15 posto", kazala je Radović Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da u Hrvatskoj trenutno recikliramo oko 30 posto, a odlažemo 70 posto otpada, a EU direktiva govori da bi se trebalo odlagati maksimalno 10 posto, a što govori da smo još dosta daleko od cilja. EU sredstvima se financira opremanje reciklažnih dvorišta te 23 centra za gospodarenje otpadom kao i čitava infrastruktura spremnika i vozila za taj sustav.

"Kako bismo se držali EU regulative, morali smo donijeti dinamiku zatvaranja postojećih odlagališta otpada koja ne zadovoljavaju europske, ali ni nacionalne uvjete. Tu su i mjere za smanjenje plastike koja završava u moru, a ona se prije svega odnosi na smanjenje jednokratne plastike za hranu i piće, vrećica, boce za piće, štapići za uši i slično",  naglasila je Radović Josić, prenosi Večernji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo