'IZNIMNI BORBENI AVIONI' / Stručnjak analizirao: Hrvatska je kupila Rafale s osnovnim paketom, no je li se moglo ispregovarati više, ali i jeftinije?

'Mimo tek načelnih navoda, dakle simulatora, naoružanja, opreme, obuke... Bilo kakvih detalja tu zapravo nema', kazao je vojni analitičar

25.11.2021.
22:14
VOYO logo

Francuska ministrica i hrvatski ministar obrane u srijedu su potpisali dugo povijesni ugovor o nabavci vojnih aviona, 12 francuskih borbenih zrakoplova vrijednih 999 milijuna eura (+ PDV). Hrvatskim su nebom tako danas oko podneva proletjela dva Rafala kojima su pilotirali Francuzi.

Građani su za RTL Danas komentirali današnji prelet Rafala, opisujući ih kao "moćne" avione. No, što je zapravo Hrvatska kupila? "To je za Hrvatsku velika stvar. I strateški i financijski", rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirajući kupnju Rafala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafali kao 'game changer'

''Kupnja aviona u strateškom smislu doslovno je za Hrvatsku ono što nazivamo game changer. Dobit ćemo sposobnost kakvu do sada nismo imali...Od juga Njemačke do Grčke nema nitko takve avione. Ne samo da imamo sposobnost odvraćanja nekoga tko i pomisli napasti hrvatski teritorij već možemo biti i izvoznici sigurnosti. Čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe'', poručio je premijer Andrej Plenković.

Image
POVIJESNI ZNAČAJ /

Plenković: 'Kupnja aviona za nas je gamechanger. Takve nema nitko od juga Njemačke pa do Grčke'

Image
POVIJESNI ZNAČAJ /

Plenković: 'Kupnja aviona za nas je gamechanger. Takve nema nitko od juga Njemačke pa do Grčke'

''Ovaj sporazum potpisan s Dassaultom i ostalim tvrtkama pokazuje da doista želimo djelovati zajedno i ovdje je riječ o jednom suverenom izboru Republike Hrvatske. Ugovor je, dakle, jutros potpisan i ima povijesni značaj. Bit će to vezivo jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja. Za Europsku uniju to je prvi važan korak u smjeru europske obrane i jamči našu zajedničku sigurnost i hvala na tom izboru'', izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je bio u službenom posjetu našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko ne zna što zapravo znači osnovni paket'

U Hrvatsku će Rafali stizati u etapama; očekuje se da će prvi avioni stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Mehaničari će već iduće godine krenuti na obuku. Radi se o zrakoplovima s osnovnim paketom, a vojni analitičar Igor Tabak za RTL Danas je kazao da "nitko ne zna" što to zapravo znači.

"Mimo tek načelnih navoda, dakle simulatora, naoružanja, opreme, obuke... Bilo kakvih detalja tu zapravo nema. Samim time odgovoriti što smo ispregovarali i je li se moglo ispregovarati više, možda i jeftinije, po iz danas dostupnih podataka, potpuno je nemoguće", poručio je Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar obrane Damir Krstičević govori da se radi o povijesnoj kupnji. ''Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom procesu. Drago mi je da smo ga konačno završili'', rekao je Krstičević.

Umirovljeni vojni pilot, brigadir Ivan Selak tvrdi da se radi o "iznimnom borbenom zrakoplovu". ''Možete usporedit Formula 1 i Golf2 dizel. Obuka je najmanji problem za pilote. Najveći problem za tehniku. Za ono što mi nemamo. Nemate inženjere, tehničare, infrastrukturu'', rekao je brigadir Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo