HRVATSKA IZGUBILA PRILIKU ZA DOBAR POSAO: / Umjesto jurišne puške tvrtke iz Karlovca, Rumunji izabrali talijansku Berettu

Image
Foto: Boris Šćitar / PIXSELL
24.1.2019.
14:55
Boris Šćitar / PIXSELL
VOYO logo

Rumunjske oružane snage ipak se neće naoružati juršinim puškama hrvatskog proizvođača HS Produkta iz Karlovca, koja je bila u najužem izboru, jer Rumunji su na koncu ipak izabrali pušku ARX160 A3 talijanskog proizvođača Berette.

Portal Obris.org (Obrana i sigurnost) piše kako je rumunjski ministar gospodarstva Niculea Badalau potvrdio završetak pregovora s Talijanima te pojasnio da je dogovoren projekt u kojem će se u Rumunjskoj, u gradu Plopeniju, razvijati i proizvodnja te puške. Konkretno, očekuje se proizvodnja ukupno 50.000 pušaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zainteresirani za suradnju s Hrvatskom

Za isti posao je, prema pisanju Obrisa, bila je zainteresirana i karlovačka tvornica HS produkt koju su u protkelih godinu dana u više navrata posjećivale delegacije iz Rumunjske, uključujući i ministra obrane Mihaia Fifora. Njega su u ožujku prošle godine primili i premijer Andrej Plenković, i ministar obrane Damir Krstičević te tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Fifor je tada izjavio da želi uspostaviti suradnju obrambenih industrija Hrvatske i Rumunjske s posebnim naglaskom na proizvodnji jurišnih pušaka. No, Rumunji su na koncu za ovaj projekt ipak odabrali talijanskog proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo