HRVATSKA U PANDORA PAPIRIMA / Lijepa naša se u Pandora papers spominje gotovo 8000 puta, a tu je i Zagreb: 'Sumnjive aktivnosti odvijale su se i kod nas'

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Istraživačka novnarka Mašenjka Bačić otkrila je da se Hrvatska u Pandora dokumentima spominje čak 8000 puta, a Zagreb čak 1900

4.10.2021.
12:59
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Novinari diljem svijeta objavili su seriju dokumenata nazvanih "Pandora papers" u kojima su razotkrili kako deseci svjetskih lidera i njima bliski suradnici u offshore kompanijama skrivaju milijune dolara. U istraživačkoj mreži je sudjelovao i hrvatski portal Oštro.hr.

Image
SVE ŠTO TREBATE ZNATI O PANDORINIM PAPIRIMA /

Što je otkriveno, je li to kriminal i koliko je lako sakriti novac na taj način?

Image
SVE ŠTO TREBATE ZNATI O PANDORINIM PAPIRIMA /

Što je otkriveno, je li to kriminal i koliko je lako sakriti novac na taj način?

“Bavili smo se, dakako, Hrvatskom, tražili ljude koji su povezani s Hrvatskom. Objavili smo danas veliku priču o obiteljima Perenčević i Filipović, pokazali smo kako oni zapravo stoje iza preuzimanja lošinjskog turističkog diva Jadranka. U narednim danima ćemo objavljivati dodatne priče, ne bih sad još govorila o imenima”, rekla je za N1 novinarka Mašenjka Bačić s portala Oštro.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjive aktivnosti u Hrvatskoj

Istaknula je i podatak koji sugerira da su se sumnjive aktivnosti odvijale i u Hrvatskoj. “Pri samoj pretrazi, rezultat Hrvatska na engleskom (Croatia) se pojavljuje više od 7500 puta, a sam rezultat Hrvatska nešto manje od 400 puta, dokumenata na hrvatskom jeziku je nešto manje od 400, a Zagreb se spominje oko 1900 puta. Objavljivat ćemo i priče koje su radili naši partneri, tako smo jučer objavili priču o Češkoj, danas ćemo još objaviti priču iz Rusije”, dodala je Bačić.

U Pandora dokumentima se spominje i Rikard Fuchs, sin ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa. On je, po pisanju Oštro.hr-a, 2017. osnovao tvrtku See Project Ltd. na Sejšelima, s ciljem "posjedovanja udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fuchs mlađi je, pak, rekao da svrha tvrtke nije bila vezana uz hrvatsku, već da se radi o "projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj, zajedno s jednim američkim fondom". Projekt nije realiziran, a tvrtka je ugašena 2020.

Što sve političari skrivaju

Bačić je istaknula je da najčešće političari koriste offshore tvrtke kako bi sakrili svoju imovinu. “Pandorini dokumenti dokazali su i kako offshore porezne oaze nisu tek nekakvi otočići s palmama, već da je uključen niz zemalja i da SAD postaje jedna od vodećih zemalja koja se koristi za skrivanje imovine”, zaključila je novinarka Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo