Hrvatska gubi milijune zbog jednog paragrafa

24.3.2014.
12:26
VOYO logo

Industrijska konoplja ima do 100 puta manje psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola (THC) od indijske konoplje i u biti je neškodljiva biljka. Štoviše, postoje brojne studije koje dokazuju njenu visoku hranjivu vrijednost, a dio studija tvrdi da neki sastojci poput CBD-a, koji je anti-psihotik i suzbija djelovanje psiho-aktivnog THC-a, dokazano pomažu u liječenju teški bolesti poput Chronove bolest, multiple skleroze, teže oblike epilepsije, PTSP, piše Zagrebinfo.hr.

Da bi konoplja rasla na njivama oko Zagreba, država mora mijenjati zakon i slijediti praksu članica EU-a. Danas se u Hrvatskoj dopušta samo sjetva konoplje radi njezinog ploda, dok se sve ostalo mora uništiti, iz straha od proizvodnje droge. To je hrvatska praksa, dok druge zemlje zakonom dopuštaju industrijsko iskorištavanje cijele biljke – zbog čega su i prihodi višestruko bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoć bili prvi, a sada zadnji

"Proizvodnja droge od dopuštenih sorti industrijske konoplje je praktički nemoguća, jer je Europska komisija dopustila samo uzgoj onih sorti konoplje koje sadrže manje od 0,2 posto psihoaktivnog THC-a. No Hrvatska je uvela dodatno ograničenje, pa je konoplju moguće uzgajati i prerađivati samo u svrhu proizvodnje hrane. Hrvatska pokušava biti veći Papa od samog Pape", kaže Victor Agadios, jedan od poljoprivrednika koji želi uzgajati ovu kulturu.

Prije nekoliko dana višečlano izaslanstvo sastavljeno od danskih investitora zainteresiranih za ulaganje u sjetvu i preradu konoplje posjetilo je hrvatsku Agenciju za investicije i konkurentnost s ciljem da se pokrene nešto s mrtve točke i u našoj državi po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danci su zainteresirani za suradnju s hrvatskim poljoprivrednicima primarno radi proizvodnje ulja i drugih prehrambenih pripravaka od konoplje koje se mogu koristi kao pomoć pri liječenju nekih bolesti. Već su sada zainteresirani za sjetvu na najmanje 200 hektara zemlje u Hrvatskoj, a domaćim bi kooperantima, ističu osigurali siguran otkup.

"Toga nigdje u Europi nema i nejasno je zašto Hrvatska sama sebe ograničava kad to od nje nitko ne traži. U njegovoj zemlji bi ministar zdravlja i ministar poljoprivrede uklonili takvu rečenicu iz pravilnika telefonski", poručuje Jan Lund Larsen, danski investitor hrvatskom zakonodavcu te naglašava kako će ukoliko se ovo kruto slovo zakona izmijeni, rado doći i krenuti s ulaganjem, prvo u požešku Zlatnu dolinu, gdje već spremno čeka za sjetvu najmanje 20 hrvatskih poljoprivrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.zagrebinfo.hr/na-njivama-oko-zagreba-zele-sjetvu-industrijske-konoplje/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo