HRVATSKA BLOKIRALA SRBIJU: / 'Nećemo pristati na ultimatume niti ćemo biti vreća za udaranje'

Image
8.4.2016.
19:05
VOYO logo

Miščević je Tanjugu rekla da neće odustati od te točke dok ne dobije zeleno svjetlo od Zagreba.

Naime, Hrvatska nije dala svoju suglasnost o ispunjenim uvjetima za otvaranje pregovora za ulazak Srbije u EU. Predsjedavajuća Nizozemska je, izvještava Tanjug, spremna je organizirati otvaranje pregovora u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I drugi imaju zakone o nadležnosti sudova za ratne zločine"

Hrvatska nije dala suglasnost jer očekuje od Srbije da izmjenama zakona ukine svoju navodnu regionalnu nadležnost za suđenja za ratne zločine tijekom posljednjeg rata u bivšoj državi. Zahtjeva i zastupljenost hrvatskih manjina u tamošnjoj Skupštini te srpsku suradnju s Haškim sudom.

Tanjug javlja da nijedan od tih zatjeva nema direktne veze sa poglavljem 23 te da su izvori u Europskoj Komisiji kazali srbijanskoj televiziji RTS kako je pogrešno blokirati Srbiju na početku. U EK navode, nastavlja Tanjug, da jedanaest zemalja članica EU ima "slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnove da se ukidanje traži od Srbije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić neće nikoga zvati

O svemu se oglasio i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji kaže da je zakon o regionalnoj nadležnosti srpskih sudova o kojem Hrvati govore donesen 2003. godine te da je na osnovu njega Srbija uhitila odgovorne za zločine na Ovčari i u Srebrenici.

Blic prenosi Vučićevu reakciju koji je rekao da Srbija neće nikoga moliti te da neće mijenjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i nezavisnost. I danas, kada u Bruxellesu Hrvatska neće pružiti podršku Srbiji na njenom europskom putu, neki očekuju da ćemo nekoga moliti. Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv", smatra Vučić.

"Srbija je zemlja slobodnog naroda i nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome", navodi se u Vučićevom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo