GORUĆE PITANJE / Hrvatima će pasti mrak na oči kada shvate što nam se sprema: 'Tu očigledno nešto ne štima. Zna se i tko je odgovaran'

Image
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

IDS traži da se prijedlog Zakona povuče te da se krene u njegovu doradu kako bi se došlo do šireg konsenzusa

20.1.2023.
11:13
Grgo Jelavic/Pixsell
VOYO logo

Katarina Peović u utorak je na Aktualcu u Saboru govorila o privatnim plažama na Ugljanu, a premijer Andrej Plenković tada joj je odgovorio:

"Zakon o pomorskom dobru prihvatila je Vlada, nema situacije u kojima se ljudima ne može dopustiti dolazak na plažu. Čitajte zakone, iznesite argumente. Suzdržite se od teških riječi. Sve te vaše komentare možete mačku o rep objesiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS traži da se prijedlog Zakona povuče

Danas je na dnevnom redu Odbora za turizam prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Marin Lerotić, Klub zastupnika IDS-a, rekao je kako IDS traži povlačenje Zakona koji smatraju uvodom u privatizaciju javnih plaža, prenosi HRT.

"Imali smo preko 900 primjedbi na Zakon u javnom savjetovanju, čak su se i neki članovi radne skupine koji su sudjelovali u izradi ogradili od ovog Zakona. Moramo biti svjesni da je pomorsko dobro opće dobro u interesu RH, ali i svih građana. Smatramo da moramo naići na konsenzus. Čim Zakon naiđe na toliko kontroverzi i toliki interes javnosti - tu očigledno nešto ne štima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJENA SNIMKA /

Bivši zastupnik prisvojio pomorsko dobro i susjedima zabranio prolaz do plaže: 'Tu je bio napad. Htjela sam se provući i gurnuo me je'

Image
OBJAVLJENA SNIMKA /

Bivši zastupnik prisvojio pomorsko dobro i susjedima zabranio prolaz do plaže: 'Tu je bio napad. Htjela sam se provući i gurnuo me je'

IDS traži da se prijedlog Zakona povuče te da se krene u njegovu doradu kako bi se došlo šireg konsenzusa. Cilj je napraviti Zakon koji će, kako je rekao Lerotić, biti kvalitetan, ispravan, dobar i dugoročno održiv.

"Pomorsko dobro još nismo unijeli ni u zemljišne knjige ni katastar, mislim da bi kvalitetan početak bio da uredimo sustav. Imamo jako puno bespravne gradnje na pomorskom dobru, ni to nismo uredili i vidimo što se događa. Ako otvorimo prostor privatizaciji plaža kroz godinu, dvije ćemo imati hitne izmjene i dopune Zakona gdje bi se moglo ići u još jedan ili dva koraka dalje, da privatiziramo javne plaže i da domaći ljudi budu gosti na svojim plažama", poručio je Lerotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženim Zakonom se uvodi red

Andro Krstulović Opara, Klub zastupnika HDZ-a, istaknuo je kako su svi oni koji su protiv rasprave o pomorskom dobru žele zadržati status quo.

"… koji žele zadržati ovu situaciju koja je metastazirala na sjevernom Jadranu gdje je najveći broj bespravne gradnje, u kojem je zakazala lokalna samouprava na čelu s IDS-om. Na južnom Jadranu nemate ovoliki broj loših slučajeva i zato je Zakon potreban. Posljednji Zakon o pomorskom dobru je donesen 2003. godine i otada nije bilo hrabrosti promijeniti ga", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstulović Opara rekao je kako se predloženim Zakonom uvodi red.

"Više nema dodjeljivanja koncesija kao što se to dodjeljivalo na sjevernom Jadranu ili drugdje, npr. nekome tko ti je bio blizak, nego na transparentan način kroz natječaj s jasnim pravilima. Apsolutno je netočno da će se plaže privatizirati. Imate kroz nekoliko članaka izričito jasno kazano da su sve plaže javne, otvorene za sve, da se ne mogu ograđivati niti naplaćivati", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo