INDUSTRIJA EKSPLODIRALA / Hrvatice bi uskoro mogle početi nositi prstene na provjeru: Dolazi trend koji će sve promijeniti

Prsten od dva ili tri karata možete dobiti 90 posto jeftinije od pravog, a samo jedan od sto gemologa prepoznat će razliku

23.12.2023.
23:07
VOYO logo

Oni pravi, prirodni nastaju duboko u zemljinoj kori, tijekom milijuna godina. Za umjetne je danas potrebno između 6 i 10 tjedana. Industrija umjetnih dijamanata i ostalog dragog kamenja - doslovno je eksplodirala.

Na prvi pogled nema razlike, umjetni su nastali nakon deset tjedana u laboratoriju, za razliku od prirodnih koji su se formirali milijunima godina u zemljinoj površini. Ipak, većina umjetnih, ima stopostotnu čistoću, piše Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijamanti su napravljeni od ugljika. Safiri od korunda, koji je aluminijev oksid. Rubini su od aluminijeva oksida s kromom. Dakle, kada znate od čega su stvari napravljene, možete stvoriti slične uvjete. Laboratorijski uzgojeno drago kamenje oponaša uvjete unutar zemlje u kojima ono nastaje, ali u kontroliranom okruženju", rekla je draguljarka Annabela Chan.

Image
'PAKLENI' DANI /

Veliki vodič za šopingholičare! Provjerite kako će trgovine raditi na Badnjak, Božić i blagdan Svetog Stjepana

Image
'PAKLENI' DANI /

Veliki vodič za šopingholičare! Provjerite kako će trgovine raditi na Badnjak, Božić i blagdan Svetog Stjepana

Industrija vrijedna 15 milijardi dolara

Sintetički dijamanti spoj su znanosti i umjetnosti. Prvi je napravljen u Tokiju 1997., ali tada nisu bili ni blizu popularni kao danas. Ta industrija danas vrijedi 15 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na globalnoj razini oko 85 posto prodaje dijamanata je u SAD-u. Lani je ukupna prodaja laboratorijski uzgojenog nakita porasla 55 posto u odnosu na godinu prije", rekao je analitičar prodaje dijamanata Edahn Golan.

Željko Križek, gemolog i draguljar, vlasnik zlatarske radionice koji je cijeli život u tom poslu objašnjava kako se sintetički dijamanti obrađuju na jednaki način kao pravi. Kvaliteta je jednaka kao kod prirodnih, ali cijena baš i ne. Laboratorijsko drago kamenje puno je povoljnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati vole samo originale

"Cijena se kreće u manjim veličinama u pola cijene, a velikim veličinama cijena pada i do 90 posto, kada govorimo o dva ili tri karata", rekao je i objasnio da jedan od sto gemologa može pronaći razlike koje jesu indikativne za jednu ili drugu vrstu.

Hrvati radije kupuju pravo drago kamenje, najčešće za zaruke ili za božićni dar. Ipak, trendovi bi se mogli promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križek kaže kako u ovom trenutku samo tri posto od prodanih prstena je sintetičko.

"Jednostavno treba doći u uho. Ljudi se priviknut i slično. Nekome će dobiti zaručnički prsten s ovakvim kamenom zvučati obezvređujuće, a nekome će to biti bonus", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, bili oni prirodni ili laboratorijski uzgojeni, jedno im je zajedničko - dijamanti su vječni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo