HRVATICA U SIRIJI VIŠE SE NE ZOVE DORA BILIĆ: / 'Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati, više se ni ne druži sa ženama s Balkana'

Image

Dok se u susjednoj BiH raspravlja o broju njihovih državljana koji su na teritoriju propale Islamske države, nema službenih podataka o Dori Bilić, jedinoj Hrvatici koja je završila u Siriji

19.11.2019.
8:21
VOYO logo

Proteklog je tjedna ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, iznio podatak da se u izbjegličkim i zarobljeničkim kampovima u Siriji trenutačno nalazi 260 državljana BiH, od čega stotinu muškaraca. Mektić je rekao kako će dopustiti povratak u zemlju svim državljanima, ali i da će svi počinitelji kaznenih djela povezanih s terorizmom biti pod istragom.

"Žene će se tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali će i sve one koje su bile pripadnice ISIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima", izjavio je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mektića je odmah demantirao Dnevni Avaz, čiji je vlasnik bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. Oni navode kako institucije BiH nemaju točne podatke o broju svojih državljana koji su ratovali pod okriljem ISIL-a te podsjeća kako je Predsjedništvo BiH u nekoliko dana izvijestilo kako se u Siriji nalazi 350 državljana, da bi tu brojku spustilo na 100 osoba.

"I stručnjaci iz oblasti terorizma pozivaju se na različite podatke i barataju cifrom manjom od 300 državljana. Tako je već godinama. No, kada su u pitanju žene i djeca, njihov broj je također veći od 150. Samo u Siriji, prema podacima sigurnosnih agencija, nalazi se više od 50-ero djece", navodi se u Avazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatica u raljama ISIL-a

Hrvatskoj bi mogla biti zanimljiva sudbina obitelji pokojnog Senada Avdića Čađe, koji se 2012. u Gornjoj Maoči oženio Hrvaticom Dorom Bilić te kasnije s njom preko Turske otišao u grad Raqqu u Siriji. Nakon pada tog grada, sele se u novu prijestolnicu ISIL-a, Al-Mayadin. Potom Avdić pogiba u borbama vođenim u Iraku te tako Dora ostaje sama zajedno s kćeri koja bi danas trebala imati između šest i sedam godina. Ne zna se jesu li Dora i njezina kći iz braka s Avdićem na Mektićevu popisu. No, poznato je da borave u kampu Al Hol, zajedno s još nekoliko desetaka tisuća žena, djece i bivših ratnika.

"Što se tiče sestre, ja ne znam točno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu) i čeka je ovdje. Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati", glasila je poruka koju je Slobodna Dalmacija dobila od posrednika jedne žene iz Al-Hola koja se našla u sličnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njezinu statusu hrvatske vlasti, unatoč nizu naših upita, pa i zamolbi za diplomatsku pomoć koju je podnijela obitelj, proteklih mjeseci nisu se željele oglašavati. Formalno je vjerojatno još državljanka RH, jer ISIL nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije.

Što se djeteta tiče, vjerojatno nema nijednu putovnicu, poput tisuća drugih rođenih u tzv. kalifatu. U takvim slučajevima, prema onome što je iznio Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i morat će se točno utvrditi tko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LOCIRANA ZAGREPČANKA KOJA JE OTIŠLA U ISIS? /

Sa kćeri živi u džihadističkom kampu u vrlo teškim uvjetima

Image
LOCIRANA ZAGREPČANKA KOJA JE OTIŠLA U ISIS? /

Sa kćeri živi u džihadističkom kampu u vrlo teškim uvjetima

Povratnici još nisu stigli u BiH

U BiH je, inače, prva tura povratnika trebala stići početkom listopada. U njoj su bila devetorica muškaraca i jedno trogodišnje dijete, ali je odgođena u posljednji tren zbog turske ofenzive na sjever Sirije. Sada se ista priča ponovno aktualizirala, ali se čini da nitko od dužnosnika, bez obzira na to kojoj strani u BiH pripadali, ne bi imao ništa protiv nove odgode.

"Moj je dojam da su se naše vlasti toliko uspetljale, da ne kažem uzlagale, da više i ne znaju što su prije govorile", kaže D.A., koja već nekoliko godina pokušava izvući sestru koja je zajedno sa suprugom završila u kampu Roj u Siriji. U svoj pothvat ne gubi nadu, a održava je i pozitivan stav sestre dok pričaju telefonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa valjda će ih prebaciti jednog dana?! Ne mogu ih vječno držati. Ovo traje već dvije godine, ali moja seka čvrsto vjeruje da će se vratiti kući. U normalan život i okruženje, što je najvažnije, operiran od ISIL-a. Vjerujte da mi je to najvažnije", zaključila je D.A.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo